Tajska sałatka z białej kapusty

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
sa_atka_tajska.JPG

1/2 główki niedużej kapusty
1 marchewka
100 ml sosu słodkiego chilli lub słodko-pikantnego chilli ( np. Tao Tao lecz niekoniecznie)
2 łyżki oleju
sól i czarny pieprz do smaku

200 ml wody
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli

Kapustę obrać z wierzchnich liści, oczyścić i drobno poszatkować.
Dodać obraną i startą na tarce marchewkę. Wymieszać kapustę dłońmi, ugniatając ją, by trochę zmiękła.

Zagotować 200 ml wody, w której rozpuścić cukier wraz z solą.
Zalać kapustę w misce przygotowaną gorącą zalewą, wymieszać, po czym pozostawić pod przykryciem na 15 minut.
Po tym czasie odlać wodę.

Sałatkę wymieszać z sosem chili i 2 łyżami oleju. Doprawić wg. potrzeby solą i/lub pieprzem. Sałatka w smaku powinna być słodko-pikantna.

To jedna z moich ulubionych sałatek z białej kapusty, oprócz klasycznego Coleslawa i dwudniowej. Jak dla mnie pasuje ona do wszystkiego, także do samodzielnego pogryzania. Sprawdza się świetnie do wszelkiego rodzaju dań, zwłaszcza tych pikantnych, które łagodzi swą słodyczą. Nutka chili nadaje jej natomiast charakteru.

Załączniki

• sa_atka_tajska.JPG
    sa_atka_tajska.JPG
    109.1 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jolka8

Member
Paź 2, 2008
129
0
16
Kiedyś tez parzyłam kapuste, żeby zmiekła.

Teraz do drobno pszatkowanej kapusty /proporcja na 1/3 średniej głowki/ dodaję łyzeczkę cukru i łyżeczkę jarzynki. lub innej podobnej przyprawy.Mieszam

Po kilkunastu minutach kapusta puszcza sok.

Do mieszanki tak przygotowanej kapusty w wersji autorki mozna dodać łyżeczkę curry i sos j/w.

Przypomina surówkę serwowana do chińskich potraw, Pycha

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tak, wrzątkiem.

marianna

Member
Sie 19, 2007
1,496
0
0
Dzięki, dziś robię, bardzo lubię kapustę
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Mam nadzieję, że Ci zasmakuje
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Mi się wydaje, że chyba jest. Sposób przygotowania udało mi się kiedyś wydusić od kelnera w tajskiej knajpki w Londynie. Jak sam to ujął, to "nic wielkiego", w kilku słowach powiedział, zrobiłam, i smak wyszedł mi taki sam, jak ta, którą jadłam, więc raczej powiedział prawdę.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Napewno ją zrobię bo lubię kapustę. i mam wszystkie składniki oprócz.... kapusty
icon_mrgreen.gif

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Zrobilam na obiad. Pyszna. Dodalam sos slodko-kwasny, ale potem i tak dodalam troche slodkiego chili, zeby bylo ostrzejsze. Polecam wszystkim!

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,065
389
83
Też robiłam i też mi się wydaje, że mało ostra jest. Ale do kurczaka Kung Pao pasowała i chłopu smakowała, choć doprawiał sobie dodatkowo
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Małgoska79, Marianna, Moniak, ogromnie się cieszę, że Wam smakowało.
icon_biggrin.gif
Naturalnie, zawsze można ostrzej doprawić, dając więcej sosu lub wybierając ostrzejszy sos.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy