Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Tajski ryż z kurczakiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Moja Mała Kuchnia" data-source="post: 1014776" data-attributes="member: 19534"><p>Tajski ryż z kurczakiem i bazylią</p><p>dla 2 osób</p><p></p><p>ok. 200 ml ryżu długoziarnistego (3/4 szkalnki) - ugotowanego wcześniej i przestudzonego</p><p>300 g piersi z kurcząt</p><p>2 łyżki oleju roslinnego</p><p>1 i 1/2 łyżki grubo posienanego czosnku</p><p>1 mała drobno posiekana cebula</p><p>2 łyżki szalotki w cienkich plasterkach</p><p>1-2 czerwone chilli (dałam zielone bo takei miałam pod ręką)pokrojone na cienkie paseczki</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>1 łyżka sosu sojowego</p><p>garść świeżych liści bazylii tajskiej lub zwyczajenj bazylii</p><p>2 łyżki dymki pokrojonej na cienkie paseczki</p><p></p><p>Kurczaka kroimi na cienkie paski. W woku na wrzący olej wrzucamy czosnek, cebulę, szalotkę, chilli, sól i pieprz i mieszając smażymy ok. 2 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy mieszając dalsze 2 minuty, po czym dodajemy ryż i smażymy ok. 3 minut (stale mieszając). Dodajemy cukier i smażymy jeszcze 1-2 minuty . Na koniec dodajemy sos rybny, listki bazylii i smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie podajemy posypane dymką. Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Moja Mała Kuchnia, post: 1014776, member: 19534"] Tajski ryż z kurczakiem i bazylią dla 2 osób ok. 200 ml ryżu długoziarnistego (3/4 szkalnki) - ugotowanego wcześniej i przestudzonego 300 g piersi z kurcząt 2 łyżki oleju roslinnego 1 i 1/2 łyżki grubo posienanego czosnku 1 mała drobno posiekana cebula 2 łyżki szalotki w cienkich plasterkach 1-2 czerwone chilli (dałam zielone bo takei miałam pod ręką)pokrojone na cienkie paseczki 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu sojowego garść świeżych liści bazylii tajskiej lub zwyczajenj bazylii 2 łyżki dymki pokrojonej na cienkie paseczki Kurczaka kroimi na cienkie paski. W woku na wrzący olej wrzucamy czosnek, cebulę, szalotkę, chilli, sól i pieprz i mieszając smażymy ok. 2 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy mieszając dalsze 2 minuty, po czym dodajemy ryż i smażymy ok. 3 minut (stale mieszając). Dodajemy cukier i smażymy jeszcze 1-2 minuty . Na koniec dodajemy sos rybny, listki bazylii i smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie podajemy posypane dymką. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Tajski ryż z kurczakiem*
Bottom