Porcja na jedna osobę:
4 duże liscie sałaty rzyskiej
1 duży pomidor
10 plasterków ogórka (węża)
1 malutka cebulka czerwona
kawałek surowego selera
czarne oliwki
Sałatę pokroić na malutkie paseczki, ogórek w plasterki, pomidor w kostkę, cebula w krążki, seler starty na tarce jarzynowej, oliwki w połówki. Polać oliwą z winogron, octem winnym lub sokiem z cytryny, posolić, posypać ziołami prowansalskimi, wymieszać wszystko razem.
To moja sałatka lunchowa do pracy.
Czasmi dodoaje jeszcze surowa marchewke pokrojoną w bardzo cienkie platerki.
4 duże liscie sałaty rzyskiej
1 duży pomidor
10 plasterków ogórka (węża)
1 malutka cebulka czerwona
kawałek surowego selera
czarne oliwki
Sałatę pokroić na malutkie paseczki, ogórek w plasterki, pomidor w kostkę, cebula w krążki, seler starty na tarce jarzynowej, oliwki w połówki. Polać oliwą z winogron, octem winnym lub sokiem z cytryny, posolić, posypać ziołami prowansalskimi, wymieszać wszystko razem.
To moja sałatka lunchowa do pracy.
Czasmi dodoaje jeszcze surowa marchewke pokrojoną w bardzo cienkie platerki.