Tani zapustny torcik

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Torcik ten przygotowywałam zazwyczaj na tzw. karnawałowe prywatki. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja", który towarzyszył mi przez większą część mojej kulinarnej kariery. Torcik robiłam z masą, jaką podam dzisiaj albo z ucieraną na parze, która jest bardziej pracochłonna i przepis na nią zamieszczę przy innej okazji. Dzisiaj będzie nam potrzebne

Składniki
4 jajka
18 dkg cukru pudru
7,5 dkg mąki krupczatki
7,5 dkg mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka zmielonej na puch (np.Jacobs velvet) kawy rozpuszczalnej
masło i mąka do tortownicy

krem
25 dkg masła
20 dkg cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko
3 kieliszki rumu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozmieszanej w 2 łyżeczkach ciepłej wody.

Na ciasto ubijamy sprężynką całe jajka z cukrem pudrem na pulchną, pienistą masę. Mąki krupczatkę i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, kakao i kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko (kto nie ma kawy zmielonej na puch, może granulki kawy rozpuszczalnej w tym momencie przetrzeć przez sitko), i delikatnie łączymy z jajkami ubitymi z cukrem, a następnie wlewamy ciasto do tortownicy (22 cm) suto wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Tort pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 - 190 st. przez około 35 minut. Można sprawdzić patyczkiem.
Nazajutrz ochłodzony torcik przecinamy ostrym nożem dwa razy, otrzymując w ten sposób trzy części.
Na krem ucieramy na puch masło z cukrem pudrem, dodając cukier waniliowy, żółtko oraz rum i kawę rozmieszaną z wodą. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, kremem przekładamy krążki ciasta i pokrywamy z wierzchu złożony tort. Można z kremu na wierzchu zrobić ozdobny wzorek.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy