Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tani zapustny torcik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 808283" data-attributes="member: 10341"><p>Torcik ten przygotowywałam zazwyczaj na tzw. karnawałowe prywatki. Przepis z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;, który towarzyszył mi przez większą część mojej kulinarnej kariery. Torcik robiłam z masą, jaką podam dzisiaj albo z ucieraną na parze, która jest bardziej pracochłonna i przepis na nią zamieszczę przy innej okazji. Dzisiaj będzie nam potrzebne</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>4 jajka</p><p>18 dkg cukru pudru</p><p>7,5 dkg mąki krupczatki</p><p>7,5 dkg mąki ziemniaczanej</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1 czubata łyżka kakao</p><p>1 łyżeczka zmielonej na puch (np.Jacobs velvet) kawy rozpuszczalnej</p><p>masło i mąka do tortownicy</p><p></p><p><strong>krem</strong></p><p>25 dkg masła</p><p>20 dkg cukru pudru</p><p>1 opakowanie cukru waniliowego</p><p>1 żółtko</p><p>3 kieliszki rumu</p><p>2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozmieszanej w 2 łyżeczkach ciepłej wody.</p><p></p><p> Na ciasto ubijamy sprężynką całe jajka z cukrem pudrem na pulchną, pienistą masę. Mąki krupczatkę i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, kakao i kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko (kto nie ma kawy zmielonej na puch, może granulki kawy rozpuszczalnej w tym momencie przetrzeć przez sitko), i delikatnie łączymy z jajkami ubitymi z cukrem, a następnie wlewamy ciasto do tortownicy (22 cm) suto wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. </p><p>Tort pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 - 190 st. przez około 35 minut. Można sprawdzić patyczkiem.</p><p>Nazajutrz ochłodzony torcik przecinamy ostrym nożem dwa razy, otrzymując w ten sposób trzy części.</p><p>Na krem ucieramy na puch masło z cukrem pudrem, dodając cukier waniliowy, żółtko oraz rum i kawę rozmieszaną z wodą. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, kremem przekładamy krążki ciasta i pokrywamy z wierzchu złożony tort. Można z kremu na wierzchu zrobić ozdobny wzorek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 808283, member: 10341"] Torcik ten przygotowywałam zazwyczaj na tzw. karnawałowe prywatki. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja", który towarzyszył mi przez większą część mojej kulinarnej kariery. Torcik robiłam z masą, jaką podam dzisiaj albo z ucieraną na parze, która jest bardziej pracochłonna i przepis na nią zamieszczę przy innej okazji. Dzisiaj będzie nam potrzebne [B]Składniki[/B] 4 jajka 18 dkg cukru pudru 7,5 dkg mąki krupczatki 7,5 dkg mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka zmielonej na puch (np.Jacobs velvet) kawy rozpuszczalnej masło i mąka do tortownicy [B]krem[/B] 25 dkg masła 20 dkg cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 żółtko 3 kieliszki rumu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozmieszanej w 2 łyżeczkach ciepłej wody. Na ciasto ubijamy sprężynką całe jajka z cukrem pudrem na pulchną, pienistą masę. Mąki krupczatkę i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, kakao i kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko (kto nie ma kawy zmielonej na puch, może granulki kawy rozpuszczalnej w tym momencie przetrzeć przez sitko), i delikatnie łączymy z jajkami ubitymi z cukrem, a następnie wlewamy ciasto do tortownicy (22 cm) suto wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Tort pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 - 190 st. przez około 35 minut. Można sprawdzić patyczkiem. Nazajutrz ochłodzony torcik przecinamy ostrym nożem dwa razy, otrzymując w ten sposób trzy części. Na krem ucieramy na puch masło z cukrem pudrem, dodając cukier waniliowy, żółtko oraz rum i kawę rozmieszaną z wodą. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, kremem przekładamy krążki ciasta i pokrywamy z wierzchu złożony tort. Można z kremu na wierzchu zrobić ozdobny wzorek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tani zapustny torcik
Bottom