- Lip 27, 2009
- 200
- 0
- 0
przepis pochodzi z ksiazeczki " kuchnie Świata" afryka maroko, bliski wschód.- dodatek do gazety wyborczej. u mnie wszedł juz na stałe w repertuar, tylko mój mężczyzna nie lubi bo pieruńsko ostre mi wychodzi
odrobine zmodyfikowane przez życie
składniki:
ryba, ja biore jakiekolwiek filety
mąka do potoczenia
cebula,
cytryna
czosnek,
curry - w pascie lub sproszkowane
papryczka chili
odrobina imbiru
w oryginale listki kolendry ja daje z trzy ziarenka,
bulion rybny - u mnie kostka rosołowa lub wywar z kurczaka,
puszka pomidorów
masło orzechowe niesolone-łyzka - ja daje felixa ale jest solone.
rybe nacieram solą i pieprzem, skrapiam cytryną i odstawiam,
w garnku na oliwie przesmażam cebule pokrojoną i zgnieciony czosnek, dodaje curry tak z trzy łyzeczki i smaże to chwile, potem dodaje pomidory z puszki i mało orzechowe mieszam do rozpuszczenia masła, dodaje imbir, kolendre i chili i dalej smaże przez chwile. osobno smażę rybe i potem dokładam ją do sosu i dusze około 5- 10 minut. tak zeby sie nie rozwaliła. w przepisie oryginalnym jest żeby wlozyc ją do sosu i dusic z 20 minut ale ja najpierw smaże spanierowaną w mące a potem dorzucam do sosu i l podduszam. podaje z ryzem i sórówką.
składniki:
ryba, ja biore jakiekolwiek filety
mąka do potoczenia
cebula,
cytryna
czosnek,
curry - w pascie lub sproszkowane
papryczka chili
odrobina imbiru
w oryginale listki kolendry ja daje z trzy ziarenka,
bulion rybny - u mnie kostka rosołowa lub wywar z kurczaka,
puszka pomidorów
masło orzechowe niesolone-łyzka - ja daje felixa ale jest solone.
rybe nacieram solą i pieprzem, skrapiam cytryną i odstawiam,
w garnku na oliwie przesmażam cebule pokrojoną i zgnieciony czosnek, dodaje curry tak z trzy łyzeczki i smaże to chwile, potem dodaje pomidory z puszki i mało orzechowe mieszam do rozpuszczenia masła, dodaje imbir, kolendre i chili i dalej smaże przez chwile. osobno smażę rybe i potem dokładam ją do sosu i dusze około 5- 10 minut. tak zeby sie nie rozwaliła. w przepisie oryginalnym jest żeby wlozyc ją do sosu i dusic z 20 minut ale ja najpierw smaże spanierowaną w mące a potem dorzucam do sosu i l podduszam. podaje z ryzem i sórówką.
Ostatnią edycję dokonał moderator: