tanzańskie curry rybne

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
przepis pochodzi z ksiazeczki " kuchnie Świata" afryka maroko, bliski wschód.- dodatek do gazety wyborczej. u mnie wszedł juz na stałe w repertuar, tylko mój mężczyzna nie lubi bo pieruńsko ostre mi wychodzi:) odrobine zmodyfikowane przez życie:)
składniki:
ryba, ja biore jakiekolwiek filety
mąka do potoczenia
cebula,
cytryna
czosnek,
curry - w pascie lub sproszkowane
papryczka chili
odrobina imbiru
w oryginale listki kolendry ja daje z trzy ziarenka,
bulion rybny - u mnie kostka rosołowa lub wywar z kurczaka,
puszka pomidorów
masło orzechowe niesolone-łyzka - ja daje felixa ale jest solone.

rybe nacieram solą i pieprzem, skrapiam cytryną i odstawiam,
w garnku na oliwie przesmażam cebule pokrojoną i zgnieciony czosnek, dodaje curry tak z trzy łyzeczki i smaże to chwile, potem dodaje pomidory z puszki i mało orzechowe mieszam do rozpuszczenia masła, dodaje imbir, kolendre i chili i dalej smaże przez chwile. osobno smażę rybe i potem dokładam ją do sosu i dusze około 5- 10 minut. tak zeby sie nie rozwaliła. w przepisie oryginalnym jest żeby wlozyc ją do sosu i dusic z 20 minut ale ja najpierw smaże spanierowaną w mące a potem dorzucam do sosu i l podduszam. podaje z ryzem i sórówką.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
anbetung.gif
zapomniałam dodac : zieloną papryke kroje w kosteczke dodaje zeby sie poddusiła
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy