Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tapenade
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 79463" data-attributes="member: 206"><p>Tapenade</p><p></p><p>Przepis i nazwa pochodza z Prowansji.</p><p></p><p>250 g czarnych oliwek z Nicei (lub innych czarnych z braku laku)</p><p>100 g filecikow anchois w oliwie</p><p>100 g tunczyka w oliwie z puszki</p><p>100 g kaparkow (w octowej lub slonej zalewie w sloiku)</p><p>2 zabki czosnku</p><p>1 lyzeczka tymianku</p><p>1 lisc bobkowy utarty na proszek</p><p></p><p>na koniec :</p><p>4 lyzki oliwy extravergine</p><p>pieprz</p><p>oraz (opcjonalnie) maly kieliszek koniaku lub destylatu zwanego Marc de Provence</p><p></p><p>Wszystko utrzec na papke w mozdzierzu badz zmiksowac mikserem. Na koncu dodac oliwe, pieprz oraz alkohol. Wymieszac.</p><p></p><p>Podaje sie na grzankach jako przystawke lub zagryzke, na plastrach swiezych pomidorow lub do pieczonych (wzglednie gotowanych na parze) kartofli.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 79463, member: 206"] Tapenade Przepis i nazwa pochodza z Prowansji. 250 g czarnych oliwek z Nicei (lub innych czarnych z braku laku) 100 g filecikow anchois w oliwie 100 g tunczyka w oliwie z puszki 100 g kaparkow (w octowej lub slonej zalewie w sloiku) 2 zabki czosnku 1 lyzeczka tymianku 1 lisc bobkowy utarty na proszek na koniec : 4 lyzki oliwy extravergine pieprz oraz (opcjonalnie) maly kieliszek koniaku lub destylatu zwanego Marc de Provence Wszystko utrzec na papke w mozdzierzu badz zmiksowac mikserem. Na koncu dodac oliwe, pieprz oraz alkohol. Wymieszac. Podaje sie na grzankach jako przystawke lub zagryzke, na plastrach swiezych pomidorow lub do pieczonych (wzglednie gotowanych na parze) kartofli. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tapenade
Top
Bottom