Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Tapenady
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1029105" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Bardzo lubię oliwki pod każdą postacią. Jakiś czas temu zamieściłam pastę z czarnych oliwek z suszonymi pomidorami, tak zwaną tapenadę <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27381" target="_blank">włoską</a>. Póżniej, przeglądając miesięczniki Kuchnia sprzed kilku lat, natknęłam się na więcej takich past, z różnymi składnikami, i o różnych rodowodach. Wypróbowałam je z dobrym skutkiem, do czego i Was serdecznie namawiam.</span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Tapenada hiszpańska </span></strong></span><strong></strong></p><p><strong></strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">po 1 szklance zielonych i czarnych oliwek bez pestek</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">pół szklanki migdałów bez skórki</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">4 fileciki anchois</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">2 ząbki czosnku</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">2 łyżeczki oliwy</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">suszone oregano (do smaku)</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Migdały mielemy. Anchois, oliwki oraz czosnek siekamy i mieszamy w blenderze na gładką masę. Dodajemy migdały, oliwę, oregano. Podajemy z grzankami.</span></span></p><p></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Tapenada francuska</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Składniki</span></strong></p><p><strong></strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">20 dkg czarnych oliwek bez pestek</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">10 dkg kaparów</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">5 dkg filetów anchois</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">5 – 6 ząbków czosnku</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">1 kieliszek koniaku (wzięłam brandy)</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">pół łyżeczki do kawy ziół: mielonych gożdzików, pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">1 szklanka oliwy</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">ewentualnie 1 łyżeczka musztardy i sok z cytryny</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Oliwki, anchois, czosnek i kapary miksujemy. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy przyprawy i koniak. Następnie, mieszając łyżką, stopniowo dolewamy oliwę, uważając, żeby nie wlać za dużo i nie zrobić papki. Pasta powinna być &#8222;smarowna&#8221;. Możemy dodać do smaku sok z cytryny i musztardę. Nie próbowałam tego. Tapenada ma być smarowidłem do chleba, przystawką, nadzieniem do pasztecików (też nie robiłam), sosem do makaronu, klusek, dodatkiem lub przyprawą do mięsa oraz ryb. Zastosowanie bardzo duże. Z tych wszystkich propozycji wykorzystałam ją do chleba i grzanek.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Podobno wyśmienita jest także zmieszana z tuńczykiem.</span></span></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1029105, member: 10341"] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Bardzo lubię oliwki pod każdą postacią. Jakiś czas temu zamieściłam pastę z czarnych oliwek z suszonymi pomidorami, tak zwaną tapenadę [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27381"]włoską[/URL]. Póżniej, przeglądając miesięczniki Kuchnia sprzed kilku lat, natknęłam się na więcej takich past, z różnymi składnikami, i o różnych rodowodach. Wypróbowałam je z dobrym skutkiem, do czego i Was serdecznie namawiam.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][SIZE=12] [B][FONT=Times New Roman]Tapenada hiszpańska [/FONT][/B][/SIZE][B] [/B][FONT=Times New Roman][SIZE=12][B]Składniki[/B] [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=12]po 1 szklance zielonych i czarnych oliwek bez pestek[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]pół szklanki migdałów bez skórki[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]4 fileciki anchois[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]2 ząbki czosnku[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]2 łyżeczki oliwy[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]suszone oregano (do smaku)[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Migdały mielemy. Anchois, oliwki oraz czosnek siekamy i mieszamy w blenderze na gładką masę. Dodajemy migdały, oliwę, oregano. Podajemy z grzankami.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [B][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Tapenada francuska[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman]Składniki[/FONT] [/B][FONT=Times New Roman][SIZE=12]20 dkg czarnych oliwek bez pestek[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]10 dkg kaparów[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]5 dkg filetów anchois[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]5 – 6 ząbków czosnku[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]1 kieliszek koniaku (wzięłam brandy)[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]pół łyżeczki do kawy ziół: mielonych gożdzików, pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]1 szklanka oliwy[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]ewentualnie 1 łyżeczka musztardy i sok z cytryny[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Oliwki, anchois, czosnek i kapary miksujemy. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy przyprawy i koniak. Następnie, mieszając łyżką, stopniowo dolewamy oliwę, uważając, żeby nie wlać za dużo i nie zrobić papki. Pasta powinna być „smarowna”. Możemy dodać do smaku sok z cytryny i musztardę. Nie próbowałam tego. Tapenada ma być smarowidłem do chleba, przystawką, nadzieniem do pasztecików (też nie robiłam), sosem do makaronu, klusek, dodatkiem lub przyprawą do mięsa oraz ryb. Zastosowanie bardzo duże. Z tych wszystkich propozycji wykorzystałam ją do chleba i grzanek.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Podobno wyśmienita jest także zmieszana z tuńczykiem.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [SIZE=12][/SIZE] [SIZE=12][/SIZE] [SIZE=12][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Tapenady
Bottom