- Wrz 17, 2008
- 1,675
- 26
- 48
Tarta ajerkoniakowa
Na prosbe doris 71
1 duże żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
(przepis na to ciasto pochodzi z tarty budyniowej na kwasnej sdmietanie)
Zrobic kruche ciasto, schlodzic. Po wyjeciu z lodowki rozwalkowac i wylozyc forme tartowa. Ponaklowac widelcem. Piec ok 15-20 min w temp 180 st.
250 g mascarpone
200 g kremowki
200 g ajerkoniaku
2 lyzeczki cukru pudru
czekolada mleczna
Smietanke ubic z cukrem pudrem, mascarpone ubic, dodac ajerkoniak, dobrze wymieszac. Polaczyc obie masy. Wylozyc na upieczona, ostudzona tarte. Z czekolady zrobic wiorki, przed podaniem polac ajerkoniakiem.
Podawac mocno schlodzone. Najlepiej na drugi dzien.
Podgladalm tutaj
Na prosbe doris 71

1 duże żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
(przepis na to ciasto pochodzi z tarty budyniowej na kwasnej sdmietanie)
Zrobic kruche ciasto, schlodzic. Po wyjeciu z lodowki rozwalkowac i wylozyc forme tartowa. Ponaklowac widelcem. Piec ok 15-20 min w temp 180 st.
250 g mascarpone
200 g kremowki
200 g ajerkoniaku
2 lyzeczki cukru pudru
czekolada mleczna
Smietanke ubic z cukrem pudrem, mascarpone ubic, dodac ajerkoniak, dobrze wymieszac. Polaczyc obie masy. Wylozyc na upieczona, ostudzona tarte. Z czekolady zrobic wiorki, przed podaniem polac ajerkoniakiem.
Podawac mocno schlodzone. Najlepiej na drugi dzien.
Podgladalm tutaj
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: