Tarta ajerkoniakowa

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Tarta ajerkoniakowa

Na prosbe doris 71
DSC_0313.JPG

1 duże żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

(przepis na to ciasto pochodzi z tarty budyniowej na kwasnej sdmietanie)

Zrobic kruche ciasto, schlodzic. Po wyjeciu z lodowki rozwalkowac i wylozyc forme tartowa. Ponaklowac widelcem. Piec ok 15-20 min w temp 180 st.

250 g mascarpone
200 g kremowki
200 g ajerkoniaku
2 lyzeczki cukru pudru

czekolada mleczna

Smietanke ubic z cukrem pudrem, mascarpone ubic, dodac ajerkoniak, dobrze wymieszac. Polaczyc obie masy. Wylozyc na upieczona, ostudzona tarte. Z czekolady zrobic wiorki, przed podaniem polac ajerkoniakiem.

Podawac mocno schlodzone. Najlepiej na drugi dzien.


Podgladalm tutaj
 

Załączniki

  • DSC_0313.JPG
    DSC_0313.JPG
    100.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ciekawy pomysł na nadzienie, ale zastanawiam się, czy po długim chłodzeniu ciasto użyte na spód będzie nadal smaczne?
Z literatury i własnego doświadczenia wiem, że klasyczne kruche nie lubi silnego chłodzenia po upieczeniu, bo staje się wtedy twarde i nieapetyczne.
Wydaje mi się, że w tym przypadku lepiej by się sprawdził spód ciasteczkowy lub migdałowy, które dobrze tolerują lodówkę, albo nawet cienki biszkopt.
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
W linku, ktory podalam spod byl wlasnie ciasteczkowy. Ja wielokrotnie robilam krucha tarte ze smietana i np owocami. Bardzo mi smakowaly. Ta z ajerkoniakiem sprawdzila sie rowniez. Nic sie nie rozmoczylo i nic nie bylo twarde.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy