Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Tarta benedyktyńska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="gabka" data-source="post: 148389" data-attributes="member: 427"><p>Ciasto:</p><p>15 dag masła</p><p>30 dag mąki</p><p>4 łyżki wody</p><p>szczypta soli</p><p>Masa:</p><p>30 dag żłótego sera</p><p>2 srednie cebule</p><p>Polewa:</p><p>2 łyzki mąki</p><p>2 szkl. mleka</p><p>3 jajka </p><p>gałka muszkatołowa</p><p>sól, pieprz</p><p>ew. vegeta jesli ktos lubi</p><p></p><p>Masło roztopic, dodać do niego wode i mąke. Ucierać, az zrobi się gładkie. Odstawić do lodówki na 30 min. (ja wykładałam od razu do formy). Po tym czasie wylepic ciastem forme do tart i zapiec wierzch na złoto.</p><p></p><p>Cebule obrac, pokroic w cieniutkie półplasterki, zeszkic na tłuszczu. Ser zetrzec na tarce.</p><p></p><p>Mleko roztrzepać z żółtkami i mąką, doprawić do smaku (raczej pikantnie). Ubić piane z białek i delikatnie wmieszać w mleko z żółtkami i mąką.</p><p></p><p>Na podpieczony spód wyłożyc uduszoną cebule, starty ser, zalać emulsją mleczną. Piec ok. 40 min. </p><p></p><p>Ja podaję tę tartę z sałata w sosie vinegret. Bardzo dobrze smakuje z kieliszkiem wytrawnego wina, ale kefir tez jest ok</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="gabka, post: 148389, member: 427"] Ciasto: 15 dag masła 30 dag mąki 4 łyżki wody szczypta soli Masa: 30 dag żłótego sera 2 srednie cebule Polewa: 2 łyzki mąki 2 szkl. mleka 3 jajka gałka muszkatołowa sól, pieprz ew. vegeta jesli ktos lubi Masło roztopic, dodać do niego wode i mąke. Ucierać, az zrobi się gładkie. Odstawić do lodówki na 30 min. (ja wykładałam od razu do formy). Po tym czasie wylepic ciastem forme do tart i zapiec wierzch na złoto. Cebule obrac, pokroic w cieniutkie półplasterki, zeszkic na tłuszczu. Ser zetrzec na tarce. Mleko roztrzepać z żółtkami i mąką, doprawić do smaku (raczej pikantnie). Ubić piane z białek i delikatnie wmieszać w mleko z żółtkami i mąką. Na podpieczony spód wyłożyc uduszoną cebule, starty ser, zalać emulsją mleczną. Piec ok. 40 min. Ja podaję tę tartę z sałata w sosie vinegret. Bardzo dobrze smakuje z kieliszkiem wytrawnego wina, ale kefir tez jest ok [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Tarta benedyktyńska
Top
Bottom