Moja wariacja alzackiej tarty cebulowej. Troszeczke to jest kaloryczne, ale za to niezwykle smakowite. Uklonem w strone zdrowego zywienia bylo "pâte brisee" z duza iloscia maki razowej - zreszta , o dziwo, bardzo udane (a mowi to wam wybitny antytalent do kruchego ciasta).
Razowe kruche ciasto na 2 spody do tarty:
1 i 1/2 szkl maki pszennej razowej
1 szkl maki pszennej typu 65
250 g masla
1 lyzeczka soli
1/4-1/2 szkl lodowatej wody
Siekamy w malakserze maslo z makami wymieszanymi z sola. Dolewamy powoli przy wlaczonym malakserze lodowata wode, tylko do polaczenia skladnikow. Gdy ciasto zacznie tworzyc kule natychmiast przestajemy dolewac wode i wylaczamy malakser.
Dzielimy ciasto na pol. Jedna czesc zamrazamy na przyszlosc, druga schladzamy minimum 30 min w lodowce. Walkujemy i wylepiamy ciastem forme do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem). Wstawiamy do lodowki.
Nadzienie:
3 duze cebule pokrojone wzdluz w cwiartki, a nastepnie w plasterki
1 lyzka masla
1 lyzka oliwy extra virgin
2 lyzeczki cukru
4 plastry bekonu pokrojonego w paseczki
75g szynki gotowanej pokrojonej w paseczki
5 jajek
1 i 1/3 szkl gestej kwasnej smietany (najlepiej creme fraiche)
3 lyzki natki pietruszki drobno posiekanej
150-200g utartych serow zoltych (rozne gatunki)
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej
sol i pieprz do smaku
Rozgrzac piekarnik do 200 stopni.
Stopic maslo i oliwe na patelni, usmazyc na nich do miekkosci i zeszklenia cebule (na nieduzym ogniu, zwykle to zajmuje ok. 30min). Dodac cukier i jeszcze kilka minut przesmazyc. Zostawic do ostudzenia. Lekko podsmazyc bekon i szynke.
Jajka ubic, wymieszac ze smietana, serami, pietruszka i przyprawami. Dodac do masy jajecznej przestudzona cebule.
Wlac nadzienie do formy wylepionej ciastem. Posypac z wierzchu podsmazonymi wedlinami. Piec w 200 stopniach ok. 25-30 min, az nadzienie sie zetnie i wierzch tarty zrumieni.
Podawac z miska salaty z czosnkowym vinaigrette i winem, oczywiscie najlepiej alzackim.

Razowe kruche ciasto na 2 spody do tarty:
1 i 1/2 szkl maki pszennej razowej
1 szkl maki pszennej typu 65
250 g masla
1 lyzeczka soli
1/4-1/2 szkl lodowatej wody
Siekamy w malakserze maslo z makami wymieszanymi z sola. Dolewamy powoli przy wlaczonym malakserze lodowata wode, tylko do polaczenia skladnikow. Gdy ciasto zacznie tworzyc kule natychmiast przestajemy dolewac wode i wylaczamy malakser.
Dzielimy ciasto na pol. Jedna czesc zamrazamy na przyszlosc, druga schladzamy minimum 30 min w lodowce. Walkujemy i wylepiamy ciastem forme do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem). Wstawiamy do lodowki.
Nadzienie:
3 duze cebule pokrojone wzdluz w cwiartki, a nastepnie w plasterki
1 lyzka masla
1 lyzka oliwy extra virgin
2 lyzeczki cukru
4 plastry bekonu pokrojonego w paseczki
75g szynki gotowanej pokrojonej w paseczki
5 jajek
1 i 1/3 szkl gestej kwasnej smietany (najlepiej creme fraiche)
3 lyzki natki pietruszki drobno posiekanej
150-200g utartych serow zoltych (rozne gatunki)
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej
sol i pieprz do smaku
Rozgrzac piekarnik do 200 stopni.
Stopic maslo i oliwe na patelni, usmazyc na nich do miekkosci i zeszklenia cebule (na nieduzym ogniu, zwykle to zajmuje ok. 30min). Dodac cukier i jeszcze kilka minut przesmazyc. Zostawic do ostudzenia. Lekko podsmazyc bekon i szynke.
Jajka ubic, wymieszac ze smietana, serami, pietruszka i przyprawami. Dodac do masy jajecznej przestudzona cebule.
Wlac nadzienie do formy wylepionej ciastem. Posypac z wierzchu podsmazonymi wedlinami. Piec w 200 stopniach ok. 25-30 min, az nadzienie sie zetnie i wierzch tarty zrumieni.
Podawac z miska salaty z czosnkowym vinaigrette i winem, oczywiscie najlepiej alzackim.