Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta cebulowa z Alzacji - Tarte a l'oignon
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 934881" data-attributes="member: 1024"><p>Mój dzisiejszy obiad - ubogi krewny agusinej tarty:</p><p></p><p><strong>Zewelwai – alzacki quiche cebulowy</strong></p><p></p><p><a href="http://frenchfood.about.com/od/maindishes/r/zewelwai.htm" target="_blank">http://frenchfood.about.com/od/maindishes/r/zewelwai.htm</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>Ciasto na tartę wytrawną* (pate brisee)</p><p>Nadzienie:</p><p>- 1i1/2 szklanki posiekanej białej cebuli</p><p>- 2 łyżki masła</p><p>- 4 jajka</p><p>- 1/2 szklanki mleka</p><p>- 1/2 szklanki śmietany</p><p>1/4 łyżeczki soli</p><p>1/8 łyżeczki pieprzu</p><p>1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Zapiec ciasto w temperaturze 190 stopni C, wyłożyć na nim uduszoną w maśle do miękkości cebulę i zalać jajkami wymieszanymi z mlekiem, śmietaną i przyprawami. Piec około 30 - 40 minut w 180 stopniach C. </p><p>Lekko przestudzić i podawać.</p><p></p><p>*u mnie dziś takie:</p><p><span style="font-size: 26px">250 g mąki (krupczatka pół na pół z tortową)</span></p><p><span style="font-size: 26px">70 g masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">55 g smalcu</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżeczka soli</span></p><p><span style="font-size: 26px">pół łyżeczki cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 jajko</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżka zimnej wody</span></p><p><span style="font-size: 26px">Spód podpiekam w 200 stopniach i studzę, a potem nakładam na niego przestudzone nadzienie.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 934881, member: 1024"] Mój dzisiejszy obiad - ubogi krewny agusinej tarty: [B]Zewelwai – alzacki quiche cebulowy[/B] [URL="http://frenchfood.about.com/od/maindishes/r/zewelwai.htm"]http://frenchfood.about.com/od/maindishes/r/zewelwai.htm[/URL] [B]Składniki:[/B] Ciasto na tartę wytrawną* (pate brisee) Nadzienie: - 1i1/2 szklanki posiekanej białej cebuli - 2 łyżki masła - 4 jajka - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 1/4 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej [B]Wykonanie:[/B] Zapiec ciasto w temperaturze 190 stopni C, wyłożyć na nim uduszoną w maśle do miękkości cebulę i zalać jajkami wymieszanymi z mlekiem, śmietaną i przyprawami. Piec około 30 - 40 minut w 180 stopniach C. Lekko przestudzić i podawać. *u mnie dziś takie: [SIZE=8]250 g mąki (krupczatka pół na pół z tortową) 70 g masła 55 g smalcu łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 jajko łyżka zimnej wody Spód podpiekam w 200 stopniach i studzę, a potem nakładam na niego przestudzone nadzienie.[/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta cebulowa z Alzacji - Tarte a l'oignon
Top
Bottom