- Sie 22, 2008
- 203
- 0
- 0
Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła
1 jajko
ok. 1/2 szkl. wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
500g cebuli
100g wędzonki (boczek, kiełbasa, szynka)
3 żółtka
3/4 szkl. śmietany 30%
100g sera żółtego
sól, pieprz, wegeta
50g masła, 1 łyżka oleju, bułka tarta
Z mąki, soli, proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Dodać jajko i po trochu tyle wody, ile się wgniecie, aby ciasto nabrało "gumiastej" konsystencji, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Cebulę obrać i pokroić wg uznania (w kostkę, w piórka). Dusić na maśle, na małym ogniu (nie rumienić).
Wędzonkę pokroić i podsmażyć na oleju.
Żółtka połączyć ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami.
Ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, nakłuć widelcem, wyłożyć cebulę i wędzonkę. Zalać sosem śmietanowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na ok. 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec jeszcze 40 minut.
Robiłam dziś pierwszy raz jakąkolwiek tartę, więc myślałam że tego troszkę mało bedzie i robiłam z podwójnej porcji, dlatego wyszła taka wysoka. Wydaje mi się że z tej porcji spokojnie wystarczy. Ale dobra była
SMACZNEGO
250g mąki pszennej
125g masła
1 jajko
ok. 1/2 szkl. wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
500g cebuli
100g wędzonki (boczek, kiełbasa, szynka)
3 żółtka
3/4 szkl. śmietany 30%
100g sera żółtego
sól, pieprz, wegeta
50g masła, 1 łyżka oleju, bułka tarta
Z mąki, soli, proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Dodać jajko i po trochu tyle wody, ile się wgniecie, aby ciasto nabrało "gumiastej" konsystencji, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Cebulę obrać i pokroić wg uznania (w kostkę, w piórka). Dusić na maśle, na małym ogniu (nie rumienić).
Wędzonkę pokroić i podsmażyć na oleju.
Żółtka połączyć ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami.
Ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, nakłuć widelcem, wyłożyć cebulę i wędzonkę. Zalać sosem śmietanowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na ok. 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec jeszcze 40 minut.


Robiłam dziś pierwszy raz jakąkolwiek tartę, więc myślałam że tego troszkę mało bedzie i robiłam z podwójnej porcji, dlatego wyszła taka wysoka. Wydaje mi się że z tej porcji spokojnie wystarczy. Ale dobra była
