Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta cytrynowa wg Neli Rubinstein
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 313823" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Tarta cytrynowa</strong></p><p></p><p><strong>Kruchy spód:</strong></p><p>120 g masła</p><p>3 łyżki cukru</p><p>2 żółtka</p><p>1 szklanka ( 200 g) i 3 łyżki mąki</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim formę. Jeśli jest czas, schłodzić w lodówce, jeśli nie, można piec od razu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.</p><p></p><p><strong>Masa cytrynowa:</strong></p><p>3-4 cytryny</p><p>3 łyżki miękkiego masła</p><p>1/3 szklanki tartej bułki</p><p>3 jajka</p><p>1 szklanka (200 g) cukru</p><p>1 szklanka śmietanki kremowej</p><p></p><p>Otrzeć skórkę z cytryn na bardzo drobnej tarce. Wycisnąć sok ( powinno go być 3/4 szklanki). Wszystkie składniki masy zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 - 30 minut.</p><p>Wg autorki przepisu najlepsza jest na ciepło, ale mnie bardzo smakuje też na zimno. Jest absolutnie kremowa i delikatna. I bardzo cytrynowa. Robiłam ją wielokrotnie, bo jest smaczna i prosta. Bułki tartej w masie nie czuć i nie widać - zawsze się zastanawiam, gdzie się podziewa... To zdecydowanie najlepsza tarta cytrynowa z wielu, jakie testowalam. </p><p></p><p>Zdjęcia są marne, bo tarta została rozparcelowana i pożarta w większości, zanim zdążyłam wyciągnąć aparat. </p><p>Do zdjęć pozowała tylko marna resztka:</p><p></p><p>[ATTACH=full]64466[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]64467[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 313823, member: 1024"] [B]Tarta cytrynowa[/B] [B]Kruchy spód:[/B] 120 g masła 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 szklanka ( 200 g) i 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim formę. Jeśli jest czas, schłodzić w lodówce, jeśli nie, można piec od razu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni. [B]Masa cytrynowa:[/B] 3-4 cytryny 3 łyżki miękkiego masła 1/3 szklanki tartej bułki 3 jajka 1 szklanka (200 g) cukru 1 szklanka śmietanki kremowej Otrzeć skórkę z cytryn na bardzo drobnej tarce. Wycisnąć sok ( powinno go być 3/4 szklanki). Wszystkie składniki masy zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 - 30 minut. Wg autorki przepisu najlepsza jest na ciepło, ale mnie bardzo smakuje też na zimno. Jest absolutnie kremowa i delikatna. I bardzo cytrynowa. Robiłam ją wielokrotnie, bo jest smaczna i prosta. Bułki tartej w masie nie czuć i nie widać - zawsze się zastanawiam, gdzie się podziewa... To zdecydowanie najlepsza tarta cytrynowa z wielu, jakie testowalam. Zdjęcia są marne, bo tarta została rozparcelowana i pożarta w większości, zanim zdążyłam wyciągnąć aparat. Do zdjęć pozowała tylko marna resztka: [ATTACH=full]64466[/ATTACH] [ATTACH=full]64467[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta cytrynowa wg Neli Rubinstein
Top
Bottom