Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta cytrynowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 735770" data-attributes="member: 4258"><p>Ja tak z pewną dozą nieśmiałości, na zaproszenie Joanny, włączam się do wątku. Tarta zrobiona została wczoraj. Co prawda nie w formie tartowej lecz w tortownicy, z uwagi na b. dużą ilość powstałej masy. Z tej przyczyny piekłam ok. 16 minut, z czego połowę czasu w termoobiegu (oczywiście zmniejszając temp. do 160stopni). Masa w piekarniku troszkę rośnie. Po wystygnięciu powędrowała do lodówki. Wystarczyło jej 8-9 godzin. </p><p>Co do składników: użyłam 500ml śmietany (ubiłam na sztywno) i dalej nie przerywając ubijania dolałam 1 szklankę mleka skondensowanego słodzonego i na końcu sok z 2 cytryn. Następnym razem użyję więcej soku cytrynowego, aby masa była jeszcze bardziej orzeźwiająca.</p><p>Tarta jest bardzo smaczna a sama masa to cudowna , orzeźwiająca, o posmaku cytrynowym, niebiańsko leciuteńka pianka. Wspaniały deser na upały. Zapewne jeszcze lepiej będzie smakować z dodatkiem owoców: truskawki czy limonki.</p><p>Myślę też, że dodanie odrobiny startej skórki cytrynowej do masy śmietanowej, podniesie dodatkowo aromat i smak cytryny.</p><p>No i: duży plus za błyskawiczne przygotowanie a minus : za czekanie na odpowiednie schłodzenie, bo język wtedy ucieka</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 735770, member: 4258"] Ja tak z pewną dozą nieśmiałości, na zaproszenie Joanny, włączam się do wątku. Tarta zrobiona została wczoraj. Co prawda nie w formie tartowej lecz w tortownicy, z uwagi na b. dużą ilość powstałej masy. Z tej przyczyny piekłam ok. 16 minut, z czego połowę czasu w termoobiegu (oczywiście zmniejszając temp. do 160stopni). Masa w piekarniku troszkę rośnie. Po wystygnięciu powędrowała do lodówki. Wystarczyło jej 8-9 godzin. Co do składników: użyłam 500ml śmietany (ubiłam na sztywno) i dalej nie przerywając ubijania dolałam 1 szklankę mleka skondensowanego słodzonego i na końcu sok z 2 cytryn. Następnym razem użyję więcej soku cytrynowego, aby masa była jeszcze bardziej orzeźwiająca. Tarta jest bardzo smaczna a sama masa to cudowna , orzeźwiająca, o posmaku cytrynowym, niebiańsko leciuteńka pianka. Wspaniały deser na upały. Zapewne jeszcze lepiej będzie smakować z dodatkiem owoców: truskawki czy limonki. Myślę też, że dodanie odrobiny startej skórki cytrynowej do masy śmietanowej, podniesie dodatkowo aromat i smak cytryny. No i: duży plus za błyskawiczne przygotowanie a minus : za czekanie na odpowiednie schłodzenie, bo język wtedy ucieka [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta cytrynowa
Top
Bottom