Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta czekoladowa bez pieczenia
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="chantel" data-source="post: 1257361" data-attributes="member: 5145"><p><em>Przygotowania w ramach czekoladowego weekendu Bei. Smaczna, prosta, można zrobić różne opcje w zależności od tego jaką czekoladę dodamy.</em></p><p><em>W oryginale 100 g czekolady mleczej, 100 g czekolady deserowej, u mnie 100g mlecznej, 70 g deserowej i ok 30 g białej. Dodatkowo się rozpędziłam i dałam szklankę (250 ml) zamiast 200 ml kremówki.</em></p><p></p><p>przepis z <a href="http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4629/nocook-chocolate-tart-" target="_blank">bbc good food</a></p><p></p><p><strong>Tarta czekoladowa bez pieczenia</strong></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">200 g ciastek maślanych (herbatniki)</li> <li data-xf-list-type="ul">100 g masła</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżka miodu</li> <li data-xf-list-type="ul">100 g czekolady mlecznej</li> <li data-xf-list-type="ul">70 g czekolady deserowej</li> <li data-xf-list-type="ul">30 g czekolady białej (w oryginale nie ma czekolady białej, tylko 100 g czekolady deserowej)</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżeczka ekstraktu waniliowego</li> <li data-xf-list-type="ul">2 łyżki cukru pudru</li> <li data-xf-list-type="ul">250 ml śmietany kremówki (w oryginale 200 ml)</li> <li data-xf-list-type="ul">ew. 3 łyżki bitej śmietany i 200 g malin do dekoracji</li> </ul><p></p><p>Pokruszyć ciastka. Stopić masło z miodem. Dodać do ciastek. Następnie jeśli potrzeba dodać kilka łyżek gorącej wody, żeby powstała gęsta masa. Keksówkę o wymiarach ok. 12x36 lub tortownicę o średnicy 23-25cm wyłożyć papierem. Włożyć na nie masę z ciastek i równomiernie rozłożyć, także na bokach ( na wysokość ok.2 cm). Włożyć do lodówki.</p><p></p><p>Czekoladę stopić w kąpieli wodnej wraz z cukrem pudrem i wanilią (stawiamy na garnku z gotującą się wodą miskę i do niej wkładamy czekoladę). Wymieszać czekoladę i odstawić by przestygła.</p><p></p><p>Ubić kremówkę, a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Wymieszać, wyłożyć na spód z ciastek, wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny (chociaż u mnie było dobre już wcześniej). Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną, malinami, posypać cukrem pudrem, aczkolwiek wg mnie jest wystarczająco słodkie (przynajmniej przy użyciu białej czekolady).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="chantel, post: 1257361, member: 5145"] [I]Przygotowania w ramach czekoladowego weekendu Bei. Smaczna, prosta, można zrobić różne opcje w zależności od tego jaką czekoladę dodamy. W oryginale 100 g czekolady mleczej, 100 g czekolady deserowej, u mnie 100g mlecznej, 70 g deserowej i ok 30 g białej. Dodatkowo się rozpędziłam i dałam szklankę (250 ml) zamiast 200 ml kremówki.[/I] przepis z [URL="http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4629/nocook-chocolate-tart-"]bbc good food[/URL] [B]Tarta czekoladowa bez pieczenia[/B] [LIST][*]200 g ciastek maślanych (herbatniki) [*]100 g masła [*]1 łyżka miodu [*]100 g czekolady mlecznej [*]70 g czekolady deserowej [*]30 g czekolady białej (w oryginale nie ma czekolady białej, tylko 100 g czekolady deserowej) [*]1 łyżeczka ekstraktu waniliowego [*]2 łyżki cukru pudru [*]250 ml śmietany kremówki (w oryginale 200 ml) [*]ew. 3 łyżki bitej śmietany i 200 g malin do dekoracji [/LIST] Pokruszyć ciastka. Stopić masło z miodem. Dodać do ciastek. Następnie jeśli potrzeba dodać kilka łyżek gorącej wody, żeby powstała gęsta masa. Keksówkę o wymiarach ok. 12x36 lub tortownicę o średnicy 23-25cm wyłożyć papierem. Włożyć na nie masę z ciastek i równomiernie rozłożyć, także na bokach ( na wysokość ok.2 cm). Włożyć do lodówki. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej wraz z cukrem pudrem i wanilią (stawiamy na garnku z gotującą się wodą miskę i do niej wkładamy czekoladę). Wymieszać czekoladę i odstawić by przestygła. Ubić kremówkę, a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Wymieszać, wyłożyć na spód z ciastek, wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny (chociaż u mnie było dobre już wcześniej). Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną, malinami, posypać cukrem pudrem, aczkolwiek wg mnie jest wystarczająco słodkie (przynajmniej przy użyciu białej czekolady). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta czekoladowa bez pieczenia
Top
Bottom