Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta czekoladowa - z czekoladowym ganache
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 665818" data-attributes="member: 151"><p><u>Czekoladowy ganache</u></p><p><u></u></p><p>należy go przygotować min. 5 godzin przed ubijaniem, żeby zdążył się dostatecznie schłodzić</p><p></p><p>- 400 ml śmietanki 30%</p><p>- 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej</p><p></p><p>Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, wsypać do niej połamaną na małe kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Schłodzić mocno. Ubijać jak śmietanę i wyłożyć na spód.</p><p></p><p><u>Spód krucho-orzechowy wg Donny Hay</u></p><p></p><p>- 2 szklanki mąki</p><p>- 1/2 szklanki zmielonych orzechów (u mnie laskowe)</p><p>- 3 łyżki drobnego cukru</p><p>- 150 g zimnego masła w kawałkach</p><p>- lodowata woda</p><p></p><p>Mąkę przesiać do malaksera, dodać orzechy, cukier i masło. Malakserować aż mieszanina zacznie przypominać kruszonkę i dodać tyle wody, żeby stworzyła się kula ciasta. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.</p><p>Piekarnik włączyć na 180*C. Ciasto rozwałkować na okrąg i przełożyć do formy na tartę o średnicy ok. 26 cm. Nakłuć widelcem i piec na ślepo (z fasolą/grochem/ryżem) przez 10 minut, następnie dopiekać bez obciążenia przez min. 10 minut aż ciasto się zezłoci. Ostudzić, na zimne wyłożyć ganache, przechowywać w zimnie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]22618[/ATTACH][ATTACH=full]22619[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 665818, member: 151"] [U]Czekoladowy ganache [/U] należy go przygotować min. 5 godzin przed ubijaniem, żeby zdążył się dostatecznie schłodzić - 400 ml śmietanki 30% - 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, wsypać do niej połamaną na małe kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Schłodzić mocno. Ubijać jak śmietanę i wyłożyć na spód. [U]Spód krucho-orzechowy wg Donny Hay[/U] - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki zmielonych orzechów (u mnie laskowe) - 3 łyżki drobnego cukru - 150 g zimnego masła w kawałkach - lodowata woda Mąkę przesiać do malaksera, dodać orzechy, cukier i masło. Malakserować aż mieszanina zacznie przypominać kruszonkę i dodać tyle wody, żeby stworzyła się kula ciasta. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik włączyć na 180*C. Ciasto rozwałkować na okrąg i przełożyć do formy na tartę o średnicy ok. 26 cm. Nakłuć widelcem i piec na ślepo (z fasolą/grochem/ryżem) przez 10 minut, następnie dopiekać bez obciążenia przez min. 10 minut aż ciasto się zezłoci. Ostudzić, na zimne wyłożyć ganache, przechowywać w zimnie. [ATTACH=full]22618[/ATTACH][ATTACH=full]22619[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta czekoladowa - z czekoladowym ganache
Top
Bottom