- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Składniki:
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
2 płaskie łyżki cukru ( 30g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g tłuszczu
125 g wody
szczypta soli
ok 1 łyżeczki przyprawy "quatre epices" ( albo cynamonu albo samego imbiru w proszku albo nawet przyprawy do pierników jak już macie gotową w słoiku)
Wykonanie
Zagotować wodę z tłuszczem i solą, zgasić gaz, wsypać mąkę z proszkiem i cukrem, wymieszać i zostawić niech przestygnie.
Jeszcze ciepłe wydobyć z gara na blat, zamiesić, odłożyć.
Obrać 3 szare renety, wyciąć gniazda, podzielić na 12 kawałków każda.
Do formy na tartę włożyć 2/3 ciasta, rozgnieść ręką - rozprowadzić żeby na boki weszło. Położyć jabłka w 1 warstwę, posypać orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Posypać przyprawą "Quatre epices" i na wierzch poszczypać pozostałe ciasto - takie nieregularne zacierki albo jak tam zwał.
Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni ; piec 40 min. Podawać na ciepło albo i na zimno.
Moja mieszanka quatre epices Ducrosa składa się z:
44% cynamonu,24% imbiru,18% gałki muszkatołowej i 14% goździków.
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
2 płaskie łyżki cukru ( 30g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g tłuszczu
125 g wody
szczypta soli
ok 1 łyżeczki przyprawy "quatre epices" ( albo cynamonu albo samego imbiru w proszku albo nawet przyprawy do pierników jak już macie gotową w słoiku)
Wykonanie
Zagotować wodę z tłuszczem i solą, zgasić gaz, wsypać mąkę z proszkiem i cukrem, wymieszać i zostawić niech przestygnie.
Jeszcze ciepłe wydobyć z gara na blat, zamiesić, odłożyć.
Obrać 3 szare renety, wyciąć gniazda, podzielić na 12 kawałków każda.
Do formy na tartę włożyć 2/3 ciasta, rozgnieść ręką - rozprowadzić żeby na boki weszło. Położyć jabłka w 1 warstwę, posypać orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Posypać przyprawą "Quatre epices" i na wierzch poszczypać pozostałe ciasto - takie nieregularne zacierki albo jak tam zwał.
Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni ; piec 40 min. Podawać na ciepło albo i na zimno.

Moja mieszanka quatre epices Ducrosa składa się z:
44% cynamonu,24% imbiru,18% gałki muszkatołowej i 14% goździków.