Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta jabłkowa qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1214294" data-attributes="member: 692"><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>2 szklanki (300 g) mąki pszennej</p><p>2 płaskie łyżki cukru ( 30g)</p><p>1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>125 g tłuszczu</p><p>125 g wody</p><p>szczypta soli</p><p>ok 1 łyżeczki przyprawy &quot;<em>quatre epices</em>&quot; ( albo cynamonu albo samego imbiru w proszku albo nawet przyprawy do pierników jak już macie gotową w słoiku)</p><p></p><p><strong>Wykonanie</strong></p><p>Zagotować wodę z tłuszczem i solą, zgasić gaz, wsypać mąkę z proszkiem i cukrem, wymieszać i zostawić niech przestygnie.</p><p>Jeszcze ciepłe wydobyć z gara na blat, zamiesić, odłożyć.</p><p></p><p>Obrać 3 szare renety, wyciąć gniazda, podzielić na 12 kawałków każda.</p><p></p><p>Do formy na tartę włożyć 2/3 ciasta, rozgnieść ręką - rozprowadzić żeby na boki weszło. Położyć jabłka w 1 warstwę, posypać orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Posypać przyprawą &quot;<em>Quatre epices</em>&quot; i na wierzch poszczypać pozostałe ciasto - takie nieregularne zacierki albo jak tam zwał.</p><p>Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni ; piec 40 min. Podawać na ciepło albo i na zimno.</p><p></p><p>[ATTACH=full]68916[/ATTACH]</p><p></p><p>Moja mieszanka <em>quatre epices</em> Ducrosa składa się z:</p><p>44% cynamonu,24% imbiru,18% gałki muszkatołowej i 14% goździków.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1214294, member: 692"] [B]Składniki:[/B] 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru ( 30g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g tłuszczu 125 g wody szczypta soli ok 1 łyżeczki przyprawy "[I]quatre epices[/I]" ( albo cynamonu albo samego imbiru w proszku albo nawet przyprawy do pierników jak już macie gotową w słoiku) [B]Wykonanie[/B] Zagotować wodę z tłuszczem i solą, zgasić gaz, wsypać mąkę z proszkiem i cukrem, wymieszać i zostawić niech przestygnie. Jeszcze ciepłe wydobyć z gara na blat, zamiesić, odłożyć. Obrać 3 szare renety, wyciąć gniazda, podzielić na 12 kawałków każda. Do formy na tartę włożyć 2/3 ciasta, rozgnieść ręką - rozprowadzić żeby na boki weszło. Położyć jabłka w 1 warstwę, posypać orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Posypać przyprawą "[I]Quatre epices[/I]" i na wierzch poszczypać pozostałe ciasto - takie nieregularne zacierki albo jak tam zwał. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni ; piec 40 min. Podawać na ciepło albo i na zimno. [ATTACH=full]68916[/ATTACH] Moja mieszanka [I]quatre epices[/I] Ducrosa składa się z: 44% cynamonu,24% imbiru,18% gałki muszkatołowej i 14% goździków. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta jabłkowa qd
Top
Bottom