Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta mandarynkowo-pomarańczowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1064414" data-attributes="member: 2721"><p>Doskonała tarta dla miłośników cytrusów - kruche ciasto i wyraźny, ciepły smak pomarańczy z lekką nutką cynamonu. Szybkie, pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto. </p><p>[ATTACH=full]59582[/ATTACH]</p><p></p><p>300 g mąki pszennej tortowej</p><p>200 g masła</p><p>100 g cukru</p><p>1 jajko</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>3 puszki mandarynek ( po 312 g)</p><p>100 g skórki pomarańczowej</p><p>4 łyżki cukru</p><p>2 łyżki bułki tartej</p><p>4 krople aromatu pomarańczowego</p><p></p><p></p><p></p><p>Masło rozpuścić.</p><p>Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.</p><p></p><p>W tym czasie mandarynki dokładnie odsączyć na sicie z soku. Wymieszać z cukrem, skórką pomarańczową, aromatem i bułką tartą. </p><p></p><p>2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć nadzienie. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta. Wierzch oprószyć cynamonem. </p><p></p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.</p><p></p><p></p><p>Piekłam w formie o średnicy 21 cm.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1064414, member: 2721"] Doskonała tarta dla miłośników cytrusów - kruche ciasto i wyraźny, ciepły smak pomarańczy z lekką nutką cynamonu. Szybkie, pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto. [ATTACH=full]59582[/ATTACH] 300 g mąki pszennej tortowej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 puszki mandarynek ( po 312 g) 100 g skórki pomarańczowej 4 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 4 krople aromatu pomarańczowego Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki. W tym czasie mandarynki dokładnie odsączyć na sicie z soku. Wymieszać z cukrem, skórką pomarańczową, aromatem i bułką tartą. 2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć nadzienie. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta. Wierzch oprószyć cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min. Piekłam w formie o średnicy 21 cm. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta mandarynkowo-pomarańczowa
Top
Bottom