Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta migdałowa z dynią
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1362039" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Tarta migdałowa z dynią</strong></p><p></p><p></p><p>Inspiracja - Anais Vially &quot;Święta na stołach świata&quot;</p><p></p><p>Forma do tarty o średnicy 28 cm.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 podpieczony kruchy spód na tartę (u mnie taki: <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=36098&view=findpost&p=1361974" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1361974</a> )</p><p></p><p>500 g dyni (u mnie niepełne półtorej szklanki musu dyniowego)</p><p>4 żółtka</p><p>2 jajka</p><p>140 g cukru (u mnie pół na pół trzcinowego z białym)</p><p>50 g miękkiego masła</p><p>100 ml śmietanki kremówki</p><p>ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii</p><p>1 łyżka rumu</p><p>100 g mielonych migdałów</p><p>50 g blanszowanych migdałów posiekanych w słupki</p><p>szczypta soli</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Ubić jajka i żółtka z cukrem, dodać miękkie masło, sól, wanilię, śmietankę i mus z ugotowanej dyni.</p><p>Wymieszać z oboma rodzajami migdałów.</p><p>Wylać na podpieczony spód, piec w temperaturze 180 stopni 25 - 30 minut.</p><p>Schłodzić w pokojowej temperaturze.</p><p>Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.</p><p>Ciasto jest bardzo smaczne - kruchy spód fajnie kontrastuje z kremowym nadzieniem i chrupiącymi migdałami.</p><p>W przepisie, którym się inspirowalam, śmietankę trzeba było zagotować z laską wanilii. Mnie się nie chciało brudzić garnka, więc zwyczajnie wyskrobałam trochę nasionek i dodałam do masy.</p><p>Bałam się, czy masa mi zwiąże, bo miałam bardzo wodnistą dynię, ale udało się bez problemów.</p><p>Polecam wszystkim wielbicielom dyni i migdałów.</p><p>Z &quot;pewną nieśmiałością&quot; poczęstowałam znajomych, ale na szczęście szczerze zachwycili się smakiem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]78050[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciemne kropki na zdjęciu to mielone orzechy laskowe - miałam trochę za mało mielonych migdałów i dołożyłam do wagi orzechów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1362039, member: 1024"] [B]Tarta migdałowa z dynią[/B] Inspiracja - Anais Vially "Święta na stołach świata" Forma do tarty o średnicy 28 cm. [B]Składniki:[/B] 1 podpieczony kruchy spód na tartę (u mnie taki: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=36098&view=findpost&p=1361974"]https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1361974[/URL] ) 500 g dyni (u mnie niepełne półtorej szklanki musu dyniowego) 4 żółtka 2 jajka 140 g cukru (u mnie pół na pół trzcinowego z białym) 50 g miękkiego masła 100 ml śmietanki kremówki ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii 1 łyżka rumu 100 g mielonych migdałów 50 g blanszowanych migdałów posiekanych w słupki szczypta soli [B]Wykonanie:[/B] Ubić jajka i żółtka z cukrem, dodać miękkie masło, sól, wanilię, śmietankę i mus z ugotowanej dyni. Wymieszać z oboma rodzajami migdałów. Wylać na podpieczony spód, piec w temperaturze 180 stopni 25 - 30 minut. Schłodzić w pokojowej temperaturze. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo smaczne - kruchy spód fajnie kontrastuje z kremowym nadzieniem i chrupiącymi migdałami. W przepisie, którym się inspirowalam, śmietankę trzeba było zagotować z laską wanilii. Mnie się nie chciało brudzić garnka, więc zwyczajnie wyskrobałam trochę nasionek i dodałam do masy. Bałam się, czy masa mi zwiąże, bo miałam bardzo wodnistą dynię, ale udało się bez problemów. Polecam wszystkim wielbicielom dyni i migdałów. Z "pewną nieśmiałością" poczęstowałam znajomych, ale na szczęście szczerze zachwycili się smakiem. [ATTACH=full]78050[/ATTACH] Ciemne kropki na zdjęciu to mielone orzechy laskowe - miałam trochę za mało mielonych migdałów i dołożyłam do wagi orzechów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta migdałowa z dynią
Bottom