Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta orzechowa z karmelową polewą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 776216" data-attributes="member: 151"><p>Przepis oryginalny podała Miszam w Galerii Potraw: <a href="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79448041,79448041.html" target="_blank">http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79448041,79448041.html</a> Ja wprowadziłam parę zmian, o których piszę niżej.</p><p></p><p><u>Ciasto:</u></p><p><u></u></p><p>250 g mąki</p><p>125 masła</p><p>2 żółtka</p><p>1 łyżeczka melasy z cukru trzcinowego </p><p>1 cukier waniliowy (zamiast melasy i cukru waniliowego można dodać dwie łyżki</p><p>cukru trzcinowego lub zwykłego)</p><p></p><p>Wszystkie składniki ciasta zmiksować, przełożyć do formy (24cm) wyłożonej</p><p>papierem do pieczenia. Uformować ok. 3cm brzeg, ewentualnie schłodzić, podpiec</p><p>na sucho 15 min w piekarniku nagrzanym 180C.</p><p></p><p><u>Masa orzechowa:</u></p><p></p><p>200g masła</p><p>180g cukru</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>4 jaja</p><p>50g mąki pszennej</p><p></p><p>100g zmielonych migdałów</p><p>100g zmielonych orzechów włoskich</p><p>100g zmielonych orzechów laskowych</p><p></p><p>Masło ubić z cukrami na puszystą masę, dodawać, po jednym, jajka cały czas</p><p>miksując. Wymieszać z orzechami i mąką, przełożyć na podpieczone ciasto, piec</p><p>ok. 30 min w 170C do lekkiego zrumienienia.</p><p></p><p><u>Wierzch:</u></p><p><u></u></p><p><u></u>Przyrumienić 100g drobnego cukru, zalać 120g śmietany UHT 30%, gotować do</p><p>zgęstnienia, zdjąć z ognia, dodać łyżkę rumu, udekorować ciasto.</p><p></p><p><strong>Moje modyfikacje:</strong></p><p><strong></strong></p><p>- do ciasta użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej</p><p>- dodałam więcej melasy - ok. 2 łyżek</p><p>- do masy orzechowej dodałam połowę masła i tylko orzechy laskowe</p><p>- orzechy wcześniej uprażyłam w 200*C przez ok. 10 minut żeby pozbyć się skórki</p><p></p><p>[ATTACH=full]35111[/ATTACH] [ATTACH=full]35112[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 776216, member: 151"] Przepis oryginalny podała Miszam w Galerii Potraw: [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79448041,79448041.html"]http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79448041,79448041.html[/URL] Ja wprowadziłam parę zmian, o których piszę niżej. [U]Ciasto: [/U] 250 g mąki 125 masła 2 żółtka 1 łyżeczka melasy z cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy (zamiast melasy i cukru waniliowego można dodać dwie łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego) Wszystkie składniki ciasta zmiksować, przełożyć do formy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować ok. 3cm brzeg, ewentualnie schłodzić, podpiec na sucho 15 min w piekarniku nagrzanym 180C. [U]Masa orzechowa:[/U] 200g masła 180g cukru 1 cukier waniliowy 4 jaja 50g mąki pszennej 100g zmielonych migdałów 100g zmielonych orzechów włoskich 100g zmielonych orzechów laskowych Masło ubić z cukrami na puszystą masę, dodawać, po jednym, jajka cały czas miksując. Wymieszać z orzechami i mąką, przełożyć na podpieczone ciasto, piec ok. 30 min w 170C do lekkiego zrumienienia. [U]Wierzch: [/U]Przyrumienić 100g drobnego cukru, zalać 120g śmietany UHT 30%, gotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, dodać łyżkę rumu, udekorować ciasto. [B]Moje modyfikacje: [/B] - do ciasta użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej - dodałam więcej melasy - ok. 2 łyżek - do masy orzechowej dodałam połowę masła i tylko orzechy laskowe - orzechy wcześniej uprażyłam w 200*C przez ok. 10 minut żeby pozbyć się skórki [ATTACH=full]35111[/ATTACH] [ATTACH=full]35112[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta orzechowa z karmelową polewą
Bottom