Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta orzechowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Layla" data-source="post: 598038" data-attributes="member: 483"><p><strong>Tarta orzechowa</strong></p><p></p><p>Przepis pochodzi z &quot;Wysokich obcasów&quot; (sprzed jakiś 5 lat), jego autorką jest Marta Gessler. Tarta jest przepyszna i robi się ją szybciutko. Smakuje cud- miód. Polecam!</p><p></p><p>Aby zrobić tartę potrzebujemy:</p><p></p><p>do ciasta:</p><p>200 mg mąki (ok. 1,5 szklanki)</p><p>125mg zimnego masła (1/2 kostki),</p><p>lodowata woda,</p><p>szczypta soli,</p><p>1 żółtko</p><p></p><p>na nadzienie:</p><p>250 g obranych i pokruszonych orzechów włoskich,</p><p>180 g cukru (niecała szklanka),</p><p>100 g masła,</p><p>4 łyżki wody</p><p></p><p>Ze składników na ciasto zagnieść je, jeśli będzie za suche dodać trochę wody. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę do tarty i nakłuć widelcem w wielu miejscach. Wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 20 minut.</p><p>W tym czasie rozpuścić w rondelku masło, dodać cukier + 4 łyżki wody. Wsypać orzechy. Smażyć razem jeszcze 10 minut. Na przestudzone ciasto wylać masę orzechową i piec jeszcze 30 minut w temp. 180 C aż zbrązowieje.</p><p>Przepis podobno pochodzi z Grecji, tam podają tę tartę z kieliszkiem porto.</p><p>Gorąco polecam !!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Layla, post: 598038, member: 483"] [B]Tarta orzechowa[/B] Przepis pochodzi z "Wysokich obcasów" (sprzed jakiś 5 lat), jego autorką jest Marta Gessler. Tarta jest przepyszna i robi się ją szybciutko. Smakuje cud- miód. Polecam! Aby zrobić tartę potrzebujemy: do ciasta: 200 mg mąki (ok. 1,5 szklanki) 125mg zimnego masła (1/2 kostki), lodowata woda, szczypta soli, 1 żółtko na nadzienie: 250 g obranych i pokruszonych orzechów włoskich, 180 g cukru (niecała szklanka), 100 g masła, 4 łyżki wody Ze składników na ciasto zagnieść je, jeśli będzie za suche dodać trochę wody. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę do tarty i nakłuć widelcem w wielu miejscach. Wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 20 minut. W tym czasie rozpuścić w rondelku masło, dodać cukier + 4 łyżki wody. Wsypać orzechy. Smażyć razem jeszcze 10 minut. Na przestudzone ciasto wylać masę orzechową i piec jeszcze 30 minut w temp. 180 C aż zbrązowieje. Przepis podobno pochodzi z Grecji, tam podają tę tartę z kieliszkiem porto. Gorąco polecam !!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta orzechowa
Top
Bottom