Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta pięknej Heleny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1343386" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Tarta pięknej Heleny</strong></p><p></p><p>Przepis na formę o średnicy maks. 24 cm.</p><p></p><p>Dostalam kilka dni temu w prezencie książkę &quot; Dr Oetker -czekoladowe ciasta&quot;.</p><p>Przeglądając, otworzyłam na stronie z tak zatytułowaną tartą i już wiedziałam, że muszę taką zrobić.</p><p>Skorzystałam jednak tylko z pomysłu zawartego w ksiażce, bo upiekłam ją po swojemu.</p><p>Z książki wzięłam sugestię, żeby masę waniliową zrobić z kremu budyniowego dra Oetkera na smietanie kremówce.</p><p>Poszukałam w sklepie, znalazłam takowy (na pół litra mleka) i ugotowałam na mleku i kremówce, bo proporcje w książce nie wydały mi się odpowiednie do tego kremu.</p><p>Dodałam do niego trochę wanilli dla smaku i masła dla aksamitnej konsystencji.</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>85 g masła</p><p>3 łyżki wody</p><p>1 łyżka cukru</p><p>1 łyżka oleju</p><p>175 g mąki (u mnie krupczatka z mąką orkiszową i pszenną pełnoziarnistą z Lubelli)</p><p></p><p>Zrobić i podpiec ciasto jak w tym przepisie:</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=36098&view=findpost&p=1316929" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1316929</a></p><p></p><p><strong>Nadzienie waniliowe:</strong></p><p><a href="http://leclercdrive.lublin.pl/products/dr-dot-oetker-krem-budyniowy-tradycyjny-karpatka-240g" target="_blank">tradycyjny krem budyniowy dra Oetkera</a> (do karpatki, na pół litra mleka)</p><p>1 szklanka mleka</p><p>1 szklanka śmietany kremówki </p><p>25 -30 g masła</p><p>1 łyżka domowej esencji waniliowej lub laska wanilii</p><p></p><p>puszka gruszek w połówkach (u mnie półlitrowy słoik domowych gruszek w lekkim syropie waniliowym)</p><p></p><p><strong>Polewa czekoladowa:</strong></p><p>180 - 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół gorzkiej i mlecznej)</p><p>4 łyżki słodkiej śmietanki</p><p>2 łyżki masła</p><p>dodatkowo - kilka łyżek śmietanki do uzyskania odpowiedniej konsystencji</p><p></p><p>Zagotować mleko z wanilią, proszek budyniowy wymieszać ze śmietanką i połączyć z gotującym się mlekiem. Ponownie zagotować, dodając esencję waniliową. Wmiksować pokrojone w kawałeczki masło. Wyłożyć masę na podpieczony spód. Ułożyć odsączone gruszki. Tartę zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dokładnie wystudzić (przez co najmniej 2 -3 godziny).</p><p>Na polewę, roztopić razem czekoladę z masłem i śmietanką (np. w mikrofalówce). Mieszając, dodać dodatkowe 3 - 4 łyżki śmietanki do uzyskania właściwej konsystencji. Wyłożyć na ciasto, odstawić do zastygnięcia.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76953[/ATTACH]</p><p></p><p>Dodam, że w książce polewa jest inna (rodzaj ganache z czekoladą i kakao).</p><p>Następnym razem sama pokombinuję z kremem, bo ten był smaczny, ale jednak wolę, gdy ciasto nie ma sztucznego posmaku charakterystycznego dla gotowców.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1343386, member: 1024"] [B]Tarta pięknej Heleny[/B] Przepis na formę o średnicy maks. 24 cm. Dostalam kilka dni temu w prezencie książkę " Dr Oetker -czekoladowe ciasta". Przeglądając, otworzyłam na stronie z tak zatytułowaną tartą i już wiedziałam, że muszę taką zrobić. Skorzystałam jednak tylko z pomysłu zawartego w ksiażce, bo upiekłam ją po swojemu. Z książki wzięłam sugestię, żeby masę waniliową zrobić z kremu budyniowego dra Oetkera na smietanie kremówce. Poszukałam w sklepie, znalazłam takowy (na pół litra mleka) i ugotowałam na mleku i kremówce, bo proporcje w książce nie wydały mi się odpowiednie do tego kremu. Dodałam do niego trochę wanilli dla smaku i masła dla aksamitnej konsystencji. [B]Ciasto:[/B] 85 g masła 3 łyżki wody 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 175 g mąki (u mnie krupczatka z mąką orkiszową i pszenną pełnoziarnistą z Lubelli) Zrobić i podpiec ciasto jak w tym przepisie: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=36098&view=findpost&p=1316929"]https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1316929[/URL] [B]Nadzienie waniliowe:[/B] [URL="http://leclercdrive.lublin.pl/products/dr-dot-oetker-krem-budyniowy-tradycyjny-karpatka-240g"]tradycyjny krem budyniowy dra Oetkera[/URL] (do karpatki, na pół litra mleka) 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany kremówki 25 -30 g masła 1 łyżka domowej esencji waniliowej lub laska wanilii puszka gruszek w połówkach (u mnie półlitrowy słoik domowych gruszek w lekkim syropie waniliowym) [B]Polewa czekoladowa:[/B] 180 - 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół gorzkiej i mlecznej) 4 łyżki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła dodatkowo - kilka łyżek śmietanki do uzyskania odpowiedniej konsystencji Zagotować mleko z wanilią, proszek budyniowy wymieszać ze śmietanką i połączyć z gotującym się mlekiem. Ponownie zagotować, dodając esencję waniliową. Wmiksować pokrojone w kawałeczki masło. Wyłożyć masę na podpieczony spód. Ułożyć odsączone gruszki. Tartę zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dokładnie wystudzić (przez co najmniej 2 -3 godziny). Na polewę, roztopić razem czekoladę z masłem i śmietanką (np. w mikrofalówce). Mieszając, dodać dodatkowe 3 - 4 łyżki śmietanki do uzyskania właściwej konsystencji. Wyłożyć na ciasto, odstawić do zastygnięcia. [ATTACH=full]76953[/ATTACH] Dodam, że w książce polewa jest inna (rodzaj ganache z czekoladą i kakao). Następnym razem sama pokombinuję z kremem, bo ten był smaczny, ale jednak wolę, gdy ciasto nie ma sztucznego posmaku charakterystycznego dla gotowców. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta pięknej Heleny
Bottom