Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta pomarańczowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 244112" data-attributes="member: 151"><p>Przepis pochodzi z książki Ciasta i ciastka z serii Le Cordon Bleu Kuchnia domowa wyd.Konemann </p><p></p><p>1 porcja kruchego ciasta-przepis niżej </p><p>1 łyżka cukru krysztalu</p><p>2 pomarańcze</p><p></p><p><strong>Masa pomarańczowa</strong></p><p>200 g masła</p><p>drobno starta skórka z 1/2 pomarańczy</p><p>300 g miałkiego cukru</p><p>4 jaja</p><p>6 żółtek</p><p>30 g mąki kukurydzianej(chodzi o skrobię)</p><p>140 ml soku pomarańczowego</p><p></p><p><strong>Słodkie ciasto kruche</strong> </p><p></p><p>200 g mąki </p><p>duża szczypta soli </p><p>70 g masła schłodzonego </p><p>80 g cukru pudru </p><p>1 jajko lekko roztrzepane </p><p>1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego </p><p></p><p>Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć </p><p>masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie </p><p>w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli </p><p>wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20 </p><p>minut.</p><p></p><p>Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Wysmarowaną formę z wyjmowanym dnem o średnicy22 cm i glębokości 2,5 cm wstawić do lodówki.Ciasto rozwałkować na kształt koła o grubości 2-3 mm(na zdjęciu wygląda na grubsze-tak min.1/2 cm),wyłozyć nim formę i chłodzic w lodówce ok.15 minut.Piec spód ciasta 10 minut kładąc uprzednio na nim papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać następne 15 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. </p><p>Aby przyrządzić masę pomarańczową należy stopić masło na patelni i dodać skórkę pomarańczową,zdjąć z ognia i odstawić.Cukier,jaja i żółtka ubijać w misce do białości.Dodać przesianą makę,dobrze wymieszać a następnie dodać sok pomarańczowy.Wlać masę do rondla z masłem i skórką i na średnim ogniu ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.Zdjąć i wlać do płytkiego naczynia.Przykryć powierzchnię cienką folią i odstawić do przestudzenia a następnie do lodówki.</p><p>Grill rozgrzać do umiarkowanej temperatury.Krem ubijac aż będzie gładki,rozsmarować go na tarcie i wygładzić powierzchnię.Posypać cukrem,brzeg przykryć folią alu.Tartę wstawic do grilla aby cukier się skarmelizował.Po ostudzeniu chłodzić w lodówce.</p><p>Pomarańcze wyfiletować i kłaść po 2 cząstki na każdym kawałku tarty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 244112, member: 151"] Przepis pochodzi z książki Ciasta i ciastka z serii Le Cordon Bleu Kuchnia domowa wyd.Konemann 1 porcja kruchego ciasta-przepis niżej 1 łyżka cukru krysztalu 2 pomarańcze [B]Masa pomarańczowa[/B] 200 g masła drobno starta skórka z 1/2 pomarańczy 300 g miałkiego cukru 4 jaja 6 żółtek 30 g mąki kukurydzianej(chodzi o skrobię) 140 ml soku pomarańczowego [B]Słodkie ciasto kruche[/B] 200 g mąki duża szczypta soli 70 g masła schłodzonego 80 g cukru pudru 1 jajko lekko roztrzepane 1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Wysmarowaną formę z wyjmowanym dnem o średnicy22 cm i glębokości 2,5 cm wstawić do lodówki.Ciasto rozwałkować na kształt koła o grubości 2-3 mm(na zdjęciu wygląda na grubsze-tak min.1/2 cm),wyłozyć nim formę i chłodzic w lodówce ok.15 minut.Piec spód ciasta 10 minut kładąc uprzednio na nim papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać następne 15 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Aby przyrządzić masę pomarańczową należy stopić masło na patelni i dodać skórkę pomarańczową,zdjąć z ognia i odstawić.Cukier,jaja i żółtka ubijać w misce do białości.Dodać przesianą makę,dobrze wymieszać a następnie dodać sok pomarańczowy.Wlać masę do rondla z masłem i skórką i na średnim ogniu ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.Zdjąć i wlać do płytkiego naczynia.Przykryć powierzchnię cienką folią i odstawić do przestudzenia a następnie do lodówki. Grill rozgrzać do umiarkowanej temperatury.Krem ubijac aż będzie gładki,rozsmarować go na tarcie i wygładzić powierzchnię.Posypać cukrem,brzeg przykryć folią alu.Tartę wstawic do grilla aby cukier się skarmelizował.Po ostudzeniu chłodzić w lodówce. Pomarańcze wyfiletować i kłaść po 2 cząstki na każdym kawałku tarty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta pomarańczowa
Top
Bottom