- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
Ciasto jasne:
200 g mąki tortowej
130 g masła
50 g białego cukru
2 łyżki kremówki
Ciasto ciemne:
150 g mąki tortowej
100 g masła
30 g białego cukru
30 g brązowego cukru
1 żółtko
2 łyżki kremówki
3 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10 łodyg rabarbaru
1/4 szkl. brązowgo cukru
3 łyżki białego cukru
3 białka jaj
3/4 szkl. cukru pudru
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 190oC.
Przygotuj oba rodzaje ciasta osobno. Zmiel cukier (oba rodzaje - biały i brązowy) na puder. Przesiej wraz z mąką do dużej miski. Dodaj resztę sypkich składników. Dodaj masło pokrojone w kawałki. Posiekaj nożem lub ucieraj palcami aż wszystko razem zacznie przypominać nieduże okruszki. Dodaj żółtko i/lub śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Nie przejmuj się, jeśli ciasto się kruszy, wystarczy, że będzie dość zwięzłe aby wyłożyć nim formę. Zawiń w kawałek folii spożywczej i odstaw do lodówki.
Skrój rabarbar w ok. 2 centymetrowe kawałki, zasyp cukrem i podgrzewaj przez kilka minut, aż zacznie się rozpadać. Odstaw.
Wyłóż spód oraz boki formy do tarty jasnym ciastem. Następnie wyłóż ciemne ciasto na spód i rozprowadź równo. Nakłuj cały spód gęsto widelcem i wsadź do piekarnika. Podpiekaj przez 15 - 20 minut aż boki tarty się zezłocą, a środek będzie niemal upieczony, choć wciąż miękki.
Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i przestudź lekko.
Ubij białka do momentu, aż zaczną formować się miękkie górki. Stopniowo zacznij dodawać cukier puder, wciąż ubijając, do momentu aż beza będzie biała, połyskliwa i sztywna.
Na spodzie rozsmaruj masę rabarbarową, wyłóż na wierzch bezę, rozprowadź i uformuj fale jeśli chcesz.
Skręć temperaturę w piekarniku do 170oC i piecz kolejne 30 - 40 minut.
Ostudź przed podaniem.
Smacznego
http://poserbaby.com/pl/przepisy/193/tarta...black-red-white
200 g mąki tortowej
130 g masła
50 g białego cukru
2 łyżki kremówki
Ciasto ciemne:
150 g mąki tortowej
100 g masła
30 g białego cukru
30 g brązowego cukru
1 żółtko
2 łyżki kremówki
3 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10 łodyg rabarbaru
1/4 szkl. brązowgo cukru
3 łyżki białego cukru
3 białka jaj
3/4 szkl. cukru pudru
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 190oC.
Przygotuj oba rodzaje ciasta osobno. Zmiel cukier (oba rodzaje - biały i brązowy) na puder. Przesiej wraz z mąką do dużej miski. Dodaj resztę sypkich składników. Dodaj masło pokrojone w kawałki. Posiekaj nożem lub ucieraj palcami aż wszystko razem zacznie przypominać nieduże okruszki. Dodaj żółtko i/lub śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Nie przejmuj się, jeśli ciasto się kruszy, wystarczy, że będzie dość zwięzłe aby wyłożyć nim formę. Zawiń w kawałek folii spożywczej i odstaw do lodówki.
Skrój rabarbar w ok. 2 centymetrowe kawałki, zasyp cukrem i podgrzewaj przez kilka minut, aż zacznie się rozpadać. Odstaw.
Wyłóż spód oraz boki formy do tarty jasnym ciastem. Następnie wyłóż ciemne ciasto na spód i rozprowadź równo. Nakłuj cały spód gęsto widelcem i wsadź do piekarnika. Podpiekaj przez 15 - 20 minut aż boki tarty się zezłocą, a środek będzie niemal upieczony, choć wciąż miękki.
Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i przestudź lekko.
Ubij białka do momentu, aż zaczną formować się miękkie górki. Stopniowo zacznij dodawać cukier puder, wciąż ubijając, do momentu aż beza będzie biała, połyskliwa i sztywna.
Na spodzie rozsmaruj masę rabarbarową, wyłóż na wierzch bezę, rozprowadź i uformuj fale jeśli chcesz.
Skręć temperaturę w piekarniku do 170oC i piecz kolejne 30 - 40 minut.
Ostudź przed podaniem.
Smacznego

http://poserbaby.com/pl/przepisy/193/tarta...black-red-white
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: