- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Tarta serowa z wędzonym łososiem
Zostało mi ćwierć kilograma twarogu po produkcji sernika, w lodówce plątało się opakowanie wędzonego łososia i kilka papryczek, więc postanowiłam zrobić na kolację serową tartę. Udała się nadspodziewanie smakowicie i z pewnością wejdzie do stałego tartowego repertuaru.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki ( u mnie pszenna luksusowa pół na pół z semoliną)
125 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
1/2 jajka do posmarowania ciasta
Nadzienie serowe:
250 g sera śmietankowego (kremowego), np. Delfiko czy Zielona Łąka
3 i 1/2 jajka
200 ml mleka
100 g posiekanego drobno, wędzonego na zimno łososia
1 duża cebula, posiekana, zeszklona na łyżce oliwy i ostudzona
1 zielona i 1 czerwona mała ostra papryczka, wypestkowana i drobno posiekana ( lub odpowiednie ilości papryki łagodnej)
2 łyżki posiekanego koperku
sól, świeżo mielony czarny pieprz i sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Posiekać mąkę z masłem i solą na drobne grudki, dodać zimną wodę, szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, posmarować rozmąconym jajkiem i nakłuć gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10 minut. Schłodzić.
W międzyczasie przygotować masę serową – lekko podgrzać mleko, dodać do niego ser, dokładnie wymieszać. Dodać lekko ubite jajka i pozostałe składniki. Doprawić do smaku.
Wylać na podpieczony spód.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Inspiracja – wytrawny sernik z szynką i pimento podany przez Sinistrę:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...mp;#entry629316
Zostało mi ćwierć kilograma twarogu po produkcji sernika, w lodówce plątało się opakowanie wędzonego łososia i kilka papryczek, więc postanowiłam zrobić na kolację serową tartę. Udała się nadspodziewanie smakowicie i z pewnością wejdzie do stałego tartowego repertuaru.

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki ( u mnie pszenna luksusowa pół na pół z semoliną)
125 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
1/2 jajka do posmarowania ciasta
Nadzienie serowe:
250 g sera śmietankowego (kremowego), np. Delfiko czy Zielona Łąka
3 i 1/2 jajka
200 ml mleka
100 g posiekanego drobno, wędzonego na zimno łososia
1 duża cebula, posiekana, zeszklona na łyżce oliwy i ostudzona
1 zielona i 1 czerwona mała ostra papryczka, wypestkowana i drobno posiekana ( lub odpowiednie ilości papryki łagodnej)
2 łyżki posiekanego koperku
sól, świeżo mielony czarny pieprz i sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Posiekać mąkę z masłem i solą na drobne grudki, dodać zimną wodę, szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, posmarować rozmąconym jajkiem i nakłuć gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10 minut. Schłodzić.

W międzyczasie przygotować masę serową – lekko podgrzać mleko, dodać do niego ser, dokładnie wymieszać. Dodać lekko ubite jajka i pozostałe składniki. Doprawić do smaku.
Wylać na podpieczony spód.

Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Inspiracja – wytrawny sernik z szynką i pimento podany przez Sinistrę:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...mp;#entry629316
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: