- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Tarta szpinakowo-serowa
Składniki:
Spód:
- 200g mąki
- 100g masła (ewentualnie margaryny)
- 1 jajko
- kilka łyżek ciepłej wody (ilość w zależności od chłonności mąki)
Nadzienie:
- 500g szpinaku (kupiłam tzw. brykiet, na wagę)
- 1 mały por
- 1 mała cebula (lub 2 cebule, jeśli pominiemy por)
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 80g śmietany
- 150g sera (żółty bądź pleśniowy) + jakieś 50g do posypania na wierzch
- 1 łyżka tłuszczu do zeszklenia cebuli
- przyprawy do smaku (pieprz, gałka muszkatołowa, ewentualnie sól)
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki na ciasto, dodając w małych ilościach wodę- należy obserwować proces pochłaniania wody, aby później uniknąć ciągłego dosypywania mąki. Ja wrzuciłam wszystko do blendera i zaoszczędziłam czas i sprzątanie. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Po ok. 20min. formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem; nakłuć je widelcem. Rozgrzać piekarnik do 200C i podpiec spód ciasta przez 15min.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i odrobinę masła. Zeszklić wcześniej posiekaną cebulę i białą część pora. Dodać czosnek i chwilę przesmażyć, uważając przy tym, aby go nie spalić (zgorzknieje). Do składników dodać szpinak, odparować. W misce wymieszać jajka, starty/pokruszony ser i śmietanę. Połączyć z masą szpinakową, a następnie wylać na podpieczone ciasto. Posypać resztą sera i zapiekać w 180C przez 30-35min (termoobieg).
Smakuje zarówno na ciepło, jak i na gorąco. Można podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!


Składniki:
Spód:
- 200g mąki
- 100g masła (ewentualnie margaryny)
- 1 jajko
- kilka łyżek ciepłej wody (ilość w zależności od chłonności mąki)
Nadzienie:
- 500g szpinaku (kupiłam tzw. brykiet, na wagę)
- 1 mały por
- 1 mała cebula (lub 2 cebule, jeśli pominiemy por)
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 80g śmietany
- 150g sera (żółty bądź pleśniowy) + jakieś 50g do posypania na wierzch
- 1 łyżka tłuszczu do zeszklenia cebuli
- przyprawy do smaku (pieprz, gałka muszkatołowa, ewentualnie sól)
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki na ciasto, dodając w małych ilościach wodę- należy obserwować proces pochłaniania wody, aby później uniknąć ciągłego dosypywania mąki. Ja wrzuciłam wszystko do blendera i zaoszczędziłam czas i sprzątanie. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Po ok. 20min. formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem; nakłuć je widelcem. Rozgrzać piekarnik do 200C i podpiec spód ciasta przez 15min.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i odrobinę masła. Zeszklić wcześniej posiekaną cebulę i białą część pora. Dodać czosnek i chwilę przesmażyć, uważając przy tym, aby go nie spalić (zgorzknieje). Do składników dodać szpinak, odparować. W misce wymieszać jajka, starty/pokruszony ser i śmietanę. Połączyć z masą szpinakową, a następnie wylać na podpieczone ciasto. Posypać resztą sera i zapiekać w 180C przez 30-35min (termoobieg).
Smakuje zarówno na ciepło, jak i na gorąco. Można podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!
