Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta Tatin z gruszek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 937481" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Tarta Tatin z gruszek</strong></p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>6 – 7 niewielkich twardych gruszek</p><p>sok z połowy cytryny</p><p>80 g masła</p><p>100 g brązowego cukru</p><p>150 ml śmietany</p><p>ziarenka z połowy laski wanilii</p><p>garść posiekanych orzechów włoskich </p><p>Ciasto:</p><p>175 g mąki (krupczatka z poznańską)</p><p>50 g cukru</p><p>70 g masła</p><p>20 g smalcu</p><p>1 żółtko</p><p>1 łyżka zimnej wody</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Z powyższych składników przygotować kruche ciasto i włożyć je zawinięte w folię do lodówki na około pół godziny.</p><p>Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i skropić sokiem z cytryny.</p><p>Na dużej nie przylegającej patelni rozpuścić masło z cukrem. Wlać śmietanę, dodać wanilię, wymieszać, zagotować. Włożyć gruszki, gotować (mieszając od czasu do czasu) przez 40 - 45 minut.</p><p>Kilka minut przed końcem duszenia dodać posiekane grubo orzechy.</p><p>W posmarowanej masłem formie na tartę ułożyć gruszki wypukłą stroną do spodu , a na nie rozłożyć orzechy. Rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdjąć wierzchni arkusz, przewrócić ciasto na gruszki. Zdjać drugi arkusz papieru. Dokładnie wcisnąć ciasto pomiędzy owoce a ścianki naczynia, pomagając sobie widelcem. Nakłuć gęsto powierzchnię ciasta.</p><p>Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 25 minut. Ostudzić. </p><p>Do formy przyłożyć odpowiedniej wielkości talerz i zręcznym ruchem odwrócić ciasto.</p><p></p><p>Piekąc to ciasto wzorowałam się na przepisie z książki &#8222;<strong>Podróże kulinarne – kuchnia francuska</strong>&#8221;, ale częściowo zmieniłam składniki, proporcje i sposób wykonania.</p><p>Polecam - pyszne. Cudownie aromatyczne karmelowo- waniliowe gruszki i idealnie kruche, chrupiące ciasto.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 937481, member: 1024"] [B]Tarta Tatin z gruszek[/B] [B]Składniki:[/B] 6 – 7 niewielkich twardych gruszek sok z połowy cytryny 80 g masła 100 g brązowego cukru 150 ml śmietany ziarenka z połowy laski wanilii garść posiekanych orzechów włoskich Ciasto: 175 g mąki (krupczatka z poznańską) 50 g cukru 70 g masła 20 g smalcu 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody [B]Wykonanie:[/B] Z powyższych składników przygotować kruche ciasto i włożyć je zawinięte w folię do lodówki na około pół godziny. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i skropić sokiem z cytryny. Na dużej nie przylegającej patelni rozpuścić masło z cukrem. Wlać śmietanę, dodać wanilię, wymieszać, zagotować. Włożyć gruszki, gotować (mieszając od czasu do czasu) przez 40 - 45 minut. Kilka minut przed końcem duszenia dodać posiekane grubo orzechy. W posmarowanej masłem formie na tartę ułożyć gruszki wypukłą stroną do spodu , a na nie rozłożyć orzechy. Rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdjąć wierzchni arkusz, przewrócić ciasto na gruszki. Zdjać drugi arkusz papieru. Dokładnie wcisnąć ciasto pomiędzy owoce a ścianki naczynia, pomagając sobie widelcem. Nakłuć gęsto powierzchnię ciasta. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 25 minut. Ostudzić. Do formy przyłożyć odpowiedniej wielkości talerz i zręcznym ruchem odwrócić ciasto. Piekąc to ciasto wzorowałam się na przepisie z książki „[B]Podróże kulinarne – kuchnia francuska[/B]”, ale częściowo zmieniłam składniki, proporcje i sposób wykonania. Polecam - pyszne. Cudownie aromatyczne karmelowo- waniliowe gruszki i idealnie kruche, chrupiące ciasto. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta Tatin z gruszek
Top
Bottom