Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta Tatin
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1685200" data-attributes="member: 1024"><p>Szukając przepisu na tę tartę zajrzałam do swoich książek z kuchnią francuską i w każdej był inny przepis z różnymi technologiami wykonania, od najprostszej, kiedy wszystko zapieka się jednorazowo bez wstępnego przygotowania karmelu do kilkuetapowej. Zdecydowałam się na przepis mistrza Herme, zmniejszając tylko ilość cukru i masła. Okazało się dziś, że moja modyfikacja jest bardzo podobna do podanego wyżej przez Graz przepisu Kręglickiej, tylko karmel przygotowuje się w rondelku (zaczynając od stopienia cukru, a nie masła), a potem przelewa do formy na tartę. Dłużej też piecze się same jabłka (wg mistrza 50 - 60 minut w 180 stopniach, ja piekłam 40 minut) i całość z ciastem (30 minut, u mnie 25 w 190 stopniach). Po upieczeniu Herme poleca studzić ciasto 3 godziny (ja zostawiłam je na całą noc), a potem umieścić na kilka chwil w kąpieli wodnej, przykryć talerzem i odwrócić, a przed podaniem podgrzać krótko w piekarniku, ponieważ tradycyjnie podaje się ją na ciepło z gęstą śmietaną (ja zjadłam z gęstym greckim jogurtem, mąż wolał śmietanę).</p><p></p><p> [ATTACH=full]101089[/ATTACH] [ATTACH=full]101092[/ATTACH]</p><p></p><p> Herme poleca użycie jabłek kompotowych, nie rozpadających się podczas pieczenia. Ja wykorzystałam osiem jabłek golden delicious.</p><p>Przed nałożeniem ciasta formę z jabłkami studziłam dziesięć minut na balkonie, a jabłka posypałam kilkoma łyżkami mieszanki tartej bułki i migdałów.</p><p>Ciasto dałam swoje, kruche, bo miałam gotową porcję w lodówce (u mistrza Herme jest to ciasto francuskie).</p><p>Rozwałkowałam je i nakłułam w wielu miejscach widelcem przed położeniem na jabłkach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1685200, member: 1024"] Szukając przepisu na tę tartę zajrzałam do swoich książek z kuchnią francuską i w każdej był inny przepis z różnymi technologiami wykonania, od najprostszej, kiedy wszystko zapieka się jednorazowo bez wstępnego przygotowania karmelu do kilkuetapowej. Zdecydowałam się na przepis mistrza Herme, zmniejszając tylko ilość cukru i masła. Okazało się dziś, że moja modyfikacja jest bardzo podobna do podanego wyżej przez Graz przepisu Kręglickiej, tylko karmel przygotowuje się w rondelku (zaczynając od stopienia cukru, a nie masła), a potem przelewa do formy na tartę. Dłużej też piecze się same jabłka (wg mistrza 50 - 60 minut w 180 stopniach, ja piekłam 40 minut) i całość z ciastem (30 minut, u mnie 25 w 190 stopniach). Po upieczeniu Herme poleca studzić ciasto 3 godziny (ja zostawiłam je na całą noc), a potem umieścić na kilka chwil w kąpieli wodnej, przykryć talerzem i odwrócić, a przed podaniem podgrzać krótko w piekarniku, ponieważ tradycyjnie podaje się ją na ciepło z gęstą śmietaną (ja zjadłam z gęstym greckim jogurtem, mąż wolał śmietanę). [ATTACH=full]101089[/ATTACH] [ATTACH=full]101092[/ATTACH] Herme poleca użycie jabłek kompotowych, nie rozpadających się podczas pieczenia. Ja wykorzystałam osiem jabłek golden delicious. Przed nałożeniem ciasta formę z jabłkami studziłam dziesięć minut na balkonie, a jabłka posypałam kilkoma łyżkami mieszanki tartej bułki i migdałów. Ciasto dałam swoje, kruche, bo miałam gotową porcję w lodówce (u mistrza Herme jest to ciasto francuskie). Rozwałkowałam je i nakłułam w wielu miejscach widelcem przed położeniem na jabłkach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta Tatin
Top
Bottom