Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta Tatin
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Iwcia" data-source="post: 63470" data-attributes="member: 62"><p>Do wykonania tej tarty najlepiej jest mieć patelnie z odpinaną raczką.</p><p>Około 6 duzych jabłek (1kg) obieramy i kroimy na ćwiartki lub na szóstki. Wykrawamy gniazda nasienne.</p><p>Na dno wysypujemy cukier tak aby była równa warstwa, moze byc bialy, brazowy lub mieszany j, jak sie rozpusci dodajemy lyzke masla i mieszamy. Stawiamy na gazie i rozgrzewamy, aż się stopi i powstanie karmel.</p><p>Następnie zdejmujemy z ognia, układamy ładnie jabłka i posypujemy cynamonem (choć nie jest to konieczne, ale ja lubię).</p><p>Następnie patelnie z jabłkami przykrywamy płatem francuskiego ciasta. Można wylepić brzeg z pozostałości ciasta.</p><p>Piec w piekarniku rozgrzanym do ok 180-200 stopni przez mniej wiecej 20 minut, aż ciasto francuskie lekko sie zrumieni. Wyjąć z piekarnika, przykryć talerzem i odwrócić. Jeść z bitą śmietaną lub lodami na ciepło. </p><p>Smacznego!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Iwcia, post: 63470, member: 62"] Do wykonania tej tarty najlepiej jest mieć patelnie z odpinaną raczką. Około 6 duzych jabłek (1kg) obieramy i kroimy na ćwiartki lub na szóstki. Wykrawamy gniazda nasienne. Na dno wysypujemy cukier tak aby była równa warstwa, moze byc bialy, brazowy lub mieszany j, jak sie rozpusci dodajemy lyzke masla i mieszamy. Stawiamy na gazie i rozgrzewamy, aż się stopi i powstanie karmel. Następnie zdejmujemy z ognia, układamy ładnie jabłka i posypujemy cynamonem (choć nie jest to konieczne, ale ja lubię). Następnie patelnie z jabłkami przykrywamy płatem francuskiego ciasta. Można wylepić brzeg z pozostałości ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do ok 180-200 stopni przez mniej wiecej 20 minut, aż ciasto francuskie lekko sie zrumieni. Wyjąć z piekarnika, przykryć talerzem i odwrócić. Jeść z bitą śmietaną lub lodami na ciepło. Smacznego!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta Tatin
Top
Bottom