Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta Tatin
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Graz" data-source="post: 63559" data-attributes="member: 214"><p>Robiłam wielokrotnie z przepisu podanego przez A. Kreglicką w Wysokich Obcasach, ponoć oryginalny. Mi wychodzi super zawsze, ale wiem, że może byc różnie </p><p></p><p>Nie zakładam nowego wątku, bo po co. Wklejam tu: > </p><p></p><p><strong>Tarta Tatin</strong></p><p></p><p>na podstawie oryginalnego przepisu Confrerie des Lichonneux de Tarte Tatin</p><p></p><p>125 g masła, 125 g cukru pudru (ja dałam cukier brązowy), 1 kg kwaśnych jabłek,</p><p>Ciasto: 1,5 szklanki mąki (200 g), pół kostki masła (125 g),szczypta soli, łyżeczka cukru, lodowata woda</p><p></p><p>Szybko zagnieść ciasto: mąkę z solą, cukrem, posiekanym masłem. Jeśli jest za suche, dodać trochę wody, rozwałkować, wstawić do lodówki.</p><p></p><p>W formie do pieczenia rozpuścić masło, dodać cukier i smażyć, aż się zrumieni i powstanie karmel. Obrane, przekrojone na pół jabłka bez gniazd nasiennych ułożyć ściśle na karmelu.</p><p></p><p>Wstawić do piekarnika (180 st. C) na 15-20 minut (lub smażyć na patelni pod przykryciem).</p><p></p><p>Wyjąć, ostudzić. Przykryć dokładnie ciastem, wsuwając brzegi do środka formy.</p><p></p><p>Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika 180 st. C na 15-30 minut, aż ciasto się zrumieni.</p><p></p><p>Wyjąć i odstawić na kilka minut. Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło, i podawać gorące.&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Graz, post: 63559, member: 214"] Robiłam wielokrotnie z przepisu podanego przez A. Kreglicką w Wysokich Obcasach, ponoć oryginalny. Mi wychodzi super zawsze, ale wiem, że może byc różnie Nie zakładam nowego wątku, bo po co. Wklejam tu: > [B]Tarta Tatin[/B] na podstawie oryginalnego przepisu Confrerie des Lichonneux de Tarte Tatin 125 g masła, 125 g cukru pudru (ja dałam cukier brązowy), 1 kg kwaśnych jabłek, Ciasto: 1,5 szklanki mąki (200 g), pół kostki masła (125 g),szczypta soli, łyżeczka cukru, lodowata woda Szybko zagnieść ciasto: mąkę z solą, cukrem, posiekanym masłem. Jeśli jest za suche, dodać trochę wody, rozwałkować, wstawić do lodówki. W formie do pieczenia rozpuścić masło, dodać cukier i smażyć, aż się zrumieni i powstanie karmel. Obrane, przekrojone na pół jabłka bez gniazd nasiennych ułożyć ściśle na karmelu. Wstawić do piekarnika (180 st. C) na 15-20 minut (lub smażyć na patelni pod przykryciem). Wyjąć, ostudzić. Przykryć dokładnie ciastem, wsuwając brzegi do środka formy. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika 180 st. C na 15-30 minut, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć i odstawić na kilka minut. Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło, i podawać gorące." [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta Tatin
Top
Bottom