- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Sweet shortcut pastry by Ainsley Harriot:
225 g mąki
100g masła, pokrojonego w kawałki
100 g cukru pudru
1 jajko
mąkę, masło i cukier ucierać w mikserze (KA sie sprawdza idelanie
). Dodać jajko. Zanim się zbije w kulkę
wyjąc.. zagnieść szybko ręcznie. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na
jakieś 20 min.
Rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę, podpiec 15 min w 200 stopniach
Krem:
2 żółtka ubić z łyżką cukru i torebką cukru waniliowego, dodać 1 łyżkę mąki
ziemniaczanej.
2 szklanki mleka zagotować z laską wanilii, zdjąć z ognia, wmieszać masę
jajeczną, dodać łyżkę masła i skórkę startą z cytryny. Miesząc całość aż
zgęstnieje.. (ja dodałąm kilka kropel soku z cytryny)
Wylać na ciasto i piec kolejne 20 min w 180 stopniach.
Masa chyba Pascala.. jesli ktoś sie do niej poczuwa to niech mnie
skoryguje
)
Jak dla mnie masy powinno być więcej
225 g mąki
100g masła, pokrojonego w kawałki
100 g cukru pudru
1 jajko
mąkę, masło i cukier ucierać w mikserze (KA sie sprawdza idelanie
wyjąc.. zagnieść szybko ręcznie. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na
jakieś 20 min.
Rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę, podpiec 15 min w 200 stopniach
Krem:
2 żółtka ubić z łyżką cukru i torebką cukru waniliowego, dodać 1 łyżkę mąki
ziemniaczanej.
2 szklanki mleka zagotować z laską wanilii, zdjąć z ognia, wmieszać masę
jajeczną, dodać łyżkę masła i skórkę startą z cytryny. Miesząc całość aż
zgęstnieje.. (ja dodałąm kilka kropel soku z cytryny)
Wylać na ciasto i piec kolejne 20 min w 180 stopniach.
Masa chyba Pascala.. jesli ktoś sie do niej poczuwa to niech mnie
skoryguje

Jak dla mnie masy powinno być więcej

