Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta wegetariańska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 119812" data-attributes="member: 49"><p><strong>Tarta wegetariańska</strong> </p><p> </p><p>Ciasto:</p><p>300 g mąki </p><p>150 g tłuszczu </p><p>1 jajko </p><p>3 łyżki wody </p><p>szczypta soli </p><p></p><p>Farsz:</p><p>3-4 pory </p><p>1/2 szklanki śmietany </p><p>1 jajko </p><p>sól, pieprz </p><p>3 łyżki sera </p><p></p><p>Składniki ciasta połączyć siekając, szybko zagnieść, włożyć do lodówki na 2 godz. Pory oczyścić, odciąć liście, opłukać. Pory pokroić na 2-cm kawałki, blanszować 1-2 min w posolonym wrzątku, odcedzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem, startym serem, przyprawić, dodać pory. Średniej wielkości formę do tarty natłuścić. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy. Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C, ciasto podpiec, żeby przeschło na wierzchu. Formę wyjąć, pory ze śmietaną rozłożyć na cieście, piec 20 min w temp. 200°C, aż tarta się lekko zrumieni. Podawać gorącą. Smaczna z zimną gęstą śmietaną lub sosem jogurtowym z czosnkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 119812, member: 49"] [B]Tarta wegetariańska[/B] Ciasto: 300 g mąki 150 g tłuszczu 1 jajko 3 łyżki wody szczypta soli Farsz: 3-4 pory 1/2 szklanki śmietany 1 jajko sól, pieprz 3 łyżki sera Składniki ciasta połączyć siekając, szybko zagnieść, włożyć do lodówki na 2 godz. Pory oczyścić, odciąć liście, opłukać. Pory pokroić na 2-cm kawałki, blanszować 1-2 min w posolonym wrzątku, odcedzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem, startym serem, przyprawić, dodać pory. Średniej wielkości formę do tarty natłuścić. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy. Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C, ciasto podpiec, żeby przeschło na wierzchu. Formę wyjąć, pory ze śmietaną rozłożyć na cieście, piec 20 min w temp. 200°C, aż tarta się lekko zrumieni. Podawać gorącą. Smaczna z zimną gęstą śmietaną lub sosem jogurtowym z czosnkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta wegetariańska
Top
Bottom