- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Tarta z bakłażanem
Odwrócona do góry nogami
2 bakłażany
sól
4 łyżki oleju
10 pomidorków koktajlowych
spora garść tymianku
pieprz
4 łyżki białego winnego octu ( w moim wypadku ciemnego)
łyżeczka cukru
1 płat gotowego ciasta francuskiego
50 g białego koziego sera ( jak kto ma)
1. Bakłażany kroimy na 1,5 cm plasty. Solimy z jednej strony . Po 10 minutach usuwamy sól, odwracamy i solimy z drugiej strony. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy bakłażany na złoto-brązowy kolor z obydwu stron (4-5 minut)
2. Półmisek albo blachę na której będziemy smażyć tartę wykładamy papierem do pieczenia ( papier moczymy aby dokładnie pasował do naczynia).Na papierze układamy bakłażany.
3.Na patelni lekko przesmażamy przepołowione pomidorki. Dodajemy listki tymianku, sól , pieprz, ocet i cukier. Po zredukowaniu płynu przekładamy pomidory na bakłażany. Wszystko szczelnie przykrywamy ciastem francuskim.
Ciasto wielokrotnie przekłuwamy widelcem. Pieczemy w temp 200 stopni przez 25 minut.
4. Po lekkim przestudzeniu przy pomocy większego talerza tartę przewracamy i zdejmujemy papier.
Dekorujemy pokruszonym serem.
Ps. Przepis na 2 osoby
Ps 2 Przepis pochodzi z programu kulinarnego - Tim Mälzer kocht!
Odwrócona do góry nogami

2 bakłażany
sól
4 łyżki oleju
10 pomidorków koktajlowych
spora garść tymianku
pieprz
4 łyżki białego winnego octu ( w moim wypadku ciemnego)
łyżeczka cukru
1 płat gotowego ciasta francuskiego
50 g białego koziego sera ( jak kto ma)
1. Bakłażany kroimy na 1,5 cm plasty. Solimy z jednej strony . Po 10 minutach usuwamy sól, odwracamy i solimy z drugiej strony. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy bakłażany na złoto-brązowy kolor z obydwu stron (4-5 minut)
2. Półmisek albo blachę na której będziemy smażyć tartę wykładamy papierem do pieczenia ( papier moczymy aby dokładnie pasował do naczynia).Na papierze układamy bakłażany.
3.Na patelni lekko przesmażamy przepołowione pomidorki. Dodajemy listki tymianku, sól , pieprz, ocet i cukier. Po zredukowaniu płynu przekładamy pomidory na bakłażany. Wszystko szczelnie przykrywamy ciastem francuskim.
Ciasto wielokrotnie przekłuwamy widelcem. Pieczemy w temp 200 stopni przez 25 minut.
4. Po lekkim przestudzeniu przy pomocy większego talerza tartę przewracamy i zdejmujemy papier.
Dekorujemy pokruszonym serem.
Ps. Przepis na 2 osoby
Ps 2 Przepis pochodzi z programu kulinarnego - Tim Mälzer kocht!