Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta z białym serem i bazylią
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 59899" data-attributes="member: 49"><p><strong>Tarta z białym serem i bazylią </strong> </p><p></p><p>Ciasto:</p><p>1 jajko</p><p>200 g mąki</p><p>150 g dobrze schłodzonego masła </p><p>sól i biały pieprz</p><p>mąka do posypania stolnicy</p><p>tłuszcz do formy Masa:</p><p>200 g świeżych listków bazylii </p><p>100 g śmietany</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>300 g białego sera twarogowego</p><p>6 jajek </p><p>sól i biały pieprz </p><p></p><p>Jajko umyć, mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko. Na brzegach położyć małe porcje zimnego masła, oprószyć solą i pieprzem. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, wstawić na 1 godz. do lodówki. Listki bazylii opłukać (kilka odłożyć do dekoracji), posiekać, zmiksować ze śmietana, przetrzeć przez sitko. Czosnek obrać, posiekać. Ser rozdrobnić widelcem. Do miski wrzucić ser, czosnek, wlać śmietanę z bazylią, wymieszać. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na okrągły placek o średnicy 30 cm Piekarnik nagrzać do temp. 220°C. Placek przenieść do natłuszczonej tortownicy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Masę wyłożyć równą warstwą. Zapiekać przez 35-40 min. Tartę podawać w formie, w której się zapiekała, ozdobioną bazylią.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 59899, member: 49"] [B]Tarta z białym serem i bazylią [/B] Ciasto: 1 jajko 200 g mąki 150 g dobrze schłodzonego masła sól i biały pieprz mąka do posypania stolnicy tłuszcz do formy Masa: 200 g świeżych listków bazylii 100 g śmietany 2 ząbki czosnku 300 g białego sera twarogowego 6 jajek sól i biały pieprz Jajko umyć, mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko. Na brzegach położyć małe porcje zimnego masła, oprószyć solą i pieprzem. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, wstawić na 1 godz. do lodówki. Listki bazylii opłukać (kilka odłożyć do dekoracji), posiekać, zmiksować ze śmietana, przetrzeć przez sitko. Czosnek obrać, posiekać. Ser rozdrobnić widelcem. Do miski wrzucić ser, czosnek, wlać śmietanę z bazylią, wymieszać. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na okrągły placek o średnicy 30 cm Piekarnik nagrzać do temp. 220°C. Placek przenieść do natłuszczonej tortownicy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Masę wyłożyć równą warstwą. Zapiekać przez 35-40 min. Tartę podawać w formie, w której się zapiekała, ozdobioną bazylią. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta z białym serem i bazylią
Top
Bottom