Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Tarta z botwinką i szpinakiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="żabka" data-source="post: 503578" data-attributes="member: 3050"><p><strong>Tarta z botwinką i szpinakiem</strong></p><p></p><p>Cisto – wytrawne:</p><p>75 g masła o temperaturze pokojowej</p><p>150 g mąki</p><p>1 jajko</p><p>szczypta soli</p><p>2-3 łyżeczki wody</p><p></p><p>Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, uformować z niego kulę i schłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć nim formę do tarty 25 cm (brzegi też) i podpiec do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min)</p><p></p><p>Farsz:</p><p>pęczek botwinki</p><p>25 dag szpinaku</p><p>1/2 główki czosnku</p><p>1/2 szklanki śmietany 12%</p><p>1-2 łyżki masła</p><p>kumin, chilli</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojone buraczki, liście botwinki i szpinak. Doprawić do smaku przyprawami. Gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę.</p><p>Wyłożyć na upieczony spód.</p><p></p><p>Masa na wierzch:</p><p>200 g żółtego sera</p><p>1 jajko</p><p>150 ml śmietany</p><p>sól, ewentualnie chilli do smaku</p><p></p><p>Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać jajko i śmietanę. Rozmieszać, doprawić i wyłożyć łyżką na botwinkę. Delikatnie wyrównać masę. Zapiekać do zrumienienia, zezłocenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="żabka, post: 503578, member: 3050"] [B]Tarta z botwinką i szpinakiem[/B] Cisto – wytrawne: 75 g masła o temperaturze pokojowej 150 g mąki 1 jajko szczypta soli 2-3 łyżeczki wody Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, uformować z niego kulę i schłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć nim formę do tarty 25 cm (brzegi też) i podpiec do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min) Farsz: pęczek botwinki 25 dag szpinaku 1/2 główki czosnku 1/2 szklanki śmietany 12% 1-2 łyżki masła kumin, chilli sól, pieprz Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojone buraczki, liście botwinki i szpinak. Doprawić do smaku przyprawami. Gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę. Wyłożyć na upieczony spód. Masa na wierzch: 200 g żółtego sera 1 jajko 150 ml śmietany sól, ewentualnie chilli do smaku Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać jajko i śmietanę. Rozmieszać, doprawić i wyłożyć łyżką na botwinkę. Delikatnie wyrównać masę. Zapiekać do zrumienienia, zezłocenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Tarta z botwinką i szpinakiem
Top
Bottom