- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Tarta z czerwonymi pomarańczami
Orzeźwiająca, pyszna, piękna - czego chcieć więcej? Jeśli masz czerwone pomarańcze, pierwszą
rzeczą, którą musisz zrobić, to upiec ciasto. Zresztą, możesz je upiec nawet jeśli masz tylko zwykłe
pomarańcze, a nawet i inne owoce.
100 g zimnego masła
230 g mąki
50 g cukru
60 ml lodowatej wody
1 łyżeczka soli
Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Spora garść tartej bułki lub drobno mielonych orzechów
4-5 czerwonych pomarańczy
50 g brązowego cukru gruboziarnistego
Jajko do posmarowania
2 łyżki grubego brązowego cukru trzcinowego
1. Posiekaj nożem zimne masło wraz z mąką, cukrem, pieprzem, solą na drobno. Albo niech to
zrobi robot kuchenny. Wlej wodę i szybko zagnieć ciasto, uformuj dysk i zawiń w folię spożywczą.
2. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
3. Wyjmij, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,7 cm. Dodaj tartą bułkę lub mielone orzechy na
środek ciasta, pozostawiając odstęp 4-5 cm od krawędzi. Połóż na nich obrane i pokrojone w plastry
pomarańcze. Złóż brzegi ciasta na wierzch. Nasmaruj roztrzepanym jajkiem i całe ciasto posyp
cukrem trzcinowym.
4. Piecz około 35 minut. w piekarniku nagrzanym do 185°C.

Orzeźwiająca, pyszna, piękna - czego chcieć więcej? Jeśli masz czerwone pomarańcze, pierwszą
rzeczą, którą musisz zrobić, to upiec ciasto. Zresztą, możesz je upiec nawet jeśli masz tylko zwykłe
pomarańcze, a nawet i inne owoce.
100 g zimnego masła
230 g mąki
50 g cukru
60 ml lodowatej wody
1 łyżeczka soli
Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Spora garść tartej bułki lub drobno mielonych orzechów
4-5 czerwonych pomarańczy
50 g brązowego cukru gruboziarnistego
Jajko do posmarowania
2 łyżki grubego brązowego cukru trzcinowego
1. Posiekaj nożem zimne masło wraz z mąką, cukrem, pieprzem, solą na drobno. Albo niech to
zrobi robot kuchenny. Wlej wodę i szybko zagnieć ciasto, uformuj dysk i zawiń w folię spożywczą.
2. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
3. Wyjmij, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,7 cm. Dodaj tartą bułkę lub mielone orzechy na
środek ciasta, pozostawiając odstęp 4-5 cm od krawędzi. Połóż na nich obrane i pokrojone w plastry
pomarańcze. Złóż brzegi ciasta na wierzch. Nasmaruj roztrzepanym jajkiem i całe ciasto posyp
cukrem trzcinowym.
4. Piecz około 35 minut. w piekarniku nagrzanym do 185°C.
