Tarta z czerwonymi pomarańczami

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
Tarta z czerwonymi pomarańczami

Orzeźwiająca, pyszna, piękna - czego chcieć więcej? Jeśli masz czerwone pomarańcze, pierwszą
rzeczą, którą musisz zrobić, to upiec ciasto. Zresztą, możesz je upiec nawet jeśli masz tylko zwykłe
pomarańcze, a nawet i inne owoce.

100 g zimnego masła
230 g mąki
50 g cukru
60 ml lodowatej wody
1 łyżeczka soli
Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Spora garść tartej bułki lub drobno mielonych orzechów
4-5 czerwonych pomarańczy
50 g brązowego cukru gruboziarnistego
Jajko do posmarowania
2 łyżki grubego brązowego cukru trzcinowego

1. Posiekaj nożem zimne masło wraz z mąką, cukrem, pieprzem, solą na drobno. Albo niech to
zrobi robot kuchenny. Wlej wodę i szybko zagnieć ciasto, uformuj dysk i zawiń w folię spożywczą.
2. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
3. Wyjmij, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,7 cm. Dodaj tartą bułkę lub mielone orzechy na
środek ciasta, pozostawiając odstęp 4-5 cm od krawędzi. Połóż na nich obrane i pokrojone w plastry
pomarańcze. Złóż brzegi ciasta na wierzch. Nasmaruj roztrzepanym jajkiem i całe ciasto posyp
cukrem trzcinowym.
4. Piecz około 35 minut. w piekarniku nagrzanym do 185°C.

1737408086891.png
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Dziękuję :) W sam raz dla amatorów cytrusowych ciast :) A tak, pieprz w cieście daje pewnego twista :) ja czasami do ciasta na tartę daję mieloną kolendrę zamiast pieprzu :) tez fajnie się sprawdza :)
Muszę spróbować, jestem fanką kolendry w każdej postaci :)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy