Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z czerwonymi pomarańczami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elka" data-source="post: 1744511" data-attributes="member: 1293"><p>Tarta z czerwonymi pomarańczami</p><p></p><p>Orzeźwiająca, pyszna, piękna - czego chcieć więcej? Jeśli masz czerwone pomarańcze, pierwszą</p><p>rzeczą, którą musisz zrobić, to upiec ciasto. Zresztą, możesz je upiec nawet jeśli masz tylko zwykłe</p><p>pomarańcze, a nawet i inne owoce.</p><p></p><p>100 g zimnego masła</p><p>230 g mąki</p><p>50 g cukru</p><p>60 ml lodowatej wody</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu</p><p></p><p>Spora garść tartej bułki lub drobno mielonych orzechów</p><p>4-5 czerwonych pomarańczy</p><p>50 g brązowego cukru gruboziarnistego</p><p>Jajko do posmarowania</p><p>2 łyżki grubego brązowego cukru trzcinowego</p><p></p><p>1. Posiekaj nożem zimne masło wraz z mąką, cukrem, pieprzem, solą na drobno. Albo niech to</p><p>zrobi robot kuchenny. Wlej wodę i szybko zagnieć ciasto, uformuj dysk i zawiń w folię spożywczą.</p><p>2. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.</p><p>3. Wyjmij, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,7 cm. Dodaj tartą bułkę lub mielone orzechy na</p><p>środek ciasta, pozostawiając odstęp 4-5 cm od krawędzi. Połóż na nich obrane i pokrojone w plastry</p><p>pomarańcze. Złóż brzegi ciasta na wierzch. Nasmaruj roztrzepanym jajkiem i całe ciasto posyp</p><p>cukrem trzcinowym.</p><p>4. Piecz około 35 minut. w piekarniku nagrzanym do 185°C.</p><p></p><p>[ATTACH=full]113154[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elka, post: 1744511, member: 1293"] Tarta z czerwonymi pomarańczami Orzeźwiająca, pyszna, piękna - czego chcieć więcej? Jeśli masz czerwone pomarańcze, pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to upiec ciasto. Zresztą, możesz je upiec nawet jeśli masz tylko zwykłe pomarańcze, a nawet i inne owoce. 100 g zimnego masła 230 g mąki 50 g cukru 60 ml lodowatej wody 1 łyżeczka soli Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu Spora garść tartej bułki lub drobno mielonych orzechów 4-5 czerwonych pomarańczy 50 g brązowego cukru gruboziarnistego Jajko do posmarowania 2 łyżki grubego brązowego cukru trzcinowego 1. Posiekaj nożem zimne masło wraz z mąką, cukrem, pieprzem, solą na drobno. Albo niech to zrobi robot kuchenny. Wlej wodę i szybko zagnieć ciasto, uformuj dysk i zawiń w folię spożywczą. 2. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut. 3. Wyjmij, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,7 cm. Dodaj tartą bułkę lub mielone orzechy na środek ciasta, pozostawiając odstęp 4-5 cm od krawędzi. Połóż na nich obrane i pokrojone w plastry pomarańcze. Złóż brzegi ciasta na wierzch. Nasmaruj roztrzepanym jajkiem i całe ciasto posyp cukrem trzcinowym. 4. Piecz około 35 minut. w piekarniku nagrzanym do 185°C. [ATTACH type="full" width="349px"]113154[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z czerwonymi pomarańczami
Top
Bottom