- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Tarta z dzikim czosnkiem, chorizo i feta
500g ciasta francuskiego
50g lisci dzikiego czosnku (ok 30 lisci), pociete z grubsza
2 lyzki oliwy z oliwek
240 chorizo do gotowania, pokrojone w mala kostke
3 czerwone cebule, posiekane w gruba kostke
200g owczej fety, pokruszonej
100g mozzarelli, starte na tarce
10-15 koktailowych pomidorow, przepolowionych
mieszanka wloskich ziol
sol pieprz
Rozgrzalam piec do 200C.
Na patelni rozgrzalam oliwe i dodalam kawalki chorizo. Smazylam na srednim ogniu az lekko sie zbrazowily, dodalam wtedy posiekana cebule i smazylam az zmiekla. Zestawilam do przestygniecia.
Na kawalku papieru do pieczenia rozwalkowalam ciasto francuskie na prostokat o wymiarach pasujacych do plaskiej balchy. Ciasto naklulam widelcem zostawiajac 2-2.5cm margines dookola. Ciasto z papierem przelozylam na blache i wsunelam ja do pieca. Ciasto powinno nieco podrosnac i delikatnie zbrazowic.
Wyjelam z pieca, na poprzednio naklutej powierzchni ulozylam liscie czosnku i na to wylozylam usmazone chorizo z cebulka. Nastepnie ulozylam tu i owdzie kawalki pomidorow i calosc posylalam pokruszona feta, starta mozzarella, ziolami, sola i pieprzem. Pieklam az ser sie stopil, a feta delikatnie przypalila na brzegach.
przepis znalazlam na jednym z blogow: Food Fun.
wiecej informacji na temat czosnku niedzwiedziego tutaj.
500g ciasta francuskiego
50g lisci dzikiego czosnku (ok 30 lisci), pociete z grubsza
2 lyzki oliwy z oliwek
240 chorizo do gotowania, pokrojone w mala kostke
3 czerwone cebule, posiekane w gruba kostke
200g owczej fety, pokruszonej
100g mozzarelli, starte na tarce
10-15 koktailowych pomidorow, przepolowionych
mieszanka wloskich ziol
sol pieprz
Rozgrzalam piec do 200C.
Na patelni rozgrzalam oliwe i dodalam kawalki chorizo. Smazylam na srednim ogniu az lekko sie zbrazowily, dodalam wtedy posiekana cebule i smazylam az zmiekla. Zestawilam do przestygniecia.
Na kawalku papieru do pieczenia rozwalkowalam ciasto francuskie na prostokat o wymiarach pasujacych do plaskiej balchy. Ciasto naklulam widelcem zostawiajac 2-2.5cm margines dookola. Ciasto z papierem przelozylam na blache i wsunelam ja do pieca. Ciasto powinno nieco podrosnac i delikatnie zbrazowic.
Wyjelam z pieca, na poprzednio naklutej powierzchni ulozylam liscie czosnku i na to wylozylam usmazone chorizo z cebulka. Nastepnie ulozylam tu i owdzie kawalki pomidorow i calosc posylalam pokruszona feta, starta mozzarella, ziolami, sola i pieprzem. Pieklam az ser sie stopil, a feta delikatnie przypalila na brzegach.
przepis znalazlam na jednym z blogow: Food Fun.
wiecej informacji na temat czosnku niedzwiedziego tutaj.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: