Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Tarta z dzikim czosnkiem, chorizo i feta*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 974706" data-attributes="member: 1142"><p><strong>Tarta z dzikim czosnkiem, chorizo i feta</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>500g ciasta francuskiego</strong></p><p><strong>50g lisci dzikiego czosnku (ok 30 lisci), pociete z grubsza</strong></p><p><strong>2 lyzki oliwy z oliwek</strong></p><p><strong>240 chorizo do gotowania, pokrojone w mala kostke</strong></p><p><strong>3 czerwone cebule, posiekane w gruba kostke</strong></p><p><strong>200g owczej fety, pokruszonej</strong></p><p><strong>100g mozzarelli, starte na tarce</strong></p><p><strong>10-15 koktailowych pomidorow, przepolowionych</strong></p><p><strong>mieszanka wloskich ziol</strong></p><p><strong>sol pieprz</strong></p><p></p><p>Rozgrzalam piec do 200C.</p><p></p><p>Na patelni rozgrzalam oliwe i dodalam kawalki chorizo. Smazylam na srednim ogniu az lekko sie zbrazowily, dodalam wtedy posiekana cebule i smazylam az zmiekla. Zestawilam do przestygniecia.</p><p></p><p>Na kawalku papieru do pieczenia rozwalkowalam ciasto francuskie na prostokat o wymiarach pasujacych do plaskiej balchy. Ciasto naklulam widelcem zostawiajac 2-2.5cm margines dookola. Ciasto z papierem przelozylam na blache i wsunelam ja do pieca. Ciasto powinno nieco podrosnac i delikatnie zbrazowic.</p><p></p><p>Wyjelam z pieca, na poprzednio naklutej powierzchni ulozylam liscie czosnku i na to wylozylam usmazone chorizo z cebulka. Nastepnie ulozylam tu i owdzie kawalki pomidorow i calosc posylalam pokruszona feta, starta mozzarella, ziolami, sola i pieprzem. Pieklam az ser sie stopil, a feta delikatnie przypalila na brzegach.</p><p></p><p>przepis znalazlam na jednym z blogow: <a href="http://foodfun.blog.co.uk/2010/04/03/chorizo-and-wild-garlic-tart-8301709/" target="_blank">Food Fun</a>.</p><p></p><p>wiecej informacji na temat czosnku niedzwiedziego <a href="http://palcelizac.blogspot.com/2010/05/wild-wild-garlic.html" target="_blank">tutaj</a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 974706, member: 1142"] [B]Tarta z dzikim czosnkiem, chorizo i feta 500g ciasta francuskiego 50g lisci dzikiego czosnku (ok 30 lisci), pociete z grubsza 2 lyzki oliwy z oliwek 240 chorizo do gotowania, pokrojone w mala kostke 3 czerwone cebule, posiekane w gruba kostke 200g owczej fety, pokruszonej 100g mozzarelli, starte na tarce 10-15 koktailowych pomidorow, przepolowionych mieszanka wloskich ziol sol pieprz[/B] Rozgrzalam piec do 200C. Na patelni rozgrzalam oliwe i dodalam kawalki chorizo. Smazylam na srednim ogniu az lekko sie zbrazowily, dodalam wtedy posiekana cebule i smazylam az zmiekla. Zestawilam do przestygniecia. Na kawalku papieru do pieczenia rozwalkowalam ciasto francuskie na prostokat o wymiarach pasujacych do plaskiej balchy. Ciasto naklulam widelcem zostawiajac 2-2.5cm margines dookola. Ciasto z papierem przelozylam na blache i wsunelam ja do pieca. Ciasto powinno nieco podrosnac i delikatnie zbrazowic. Wyjelam z pieca, na poprzednio naklutej powierzchni ulozylam liscie czosnku i na to wylozylam usmazone chorizo z cebulka. Nastepnie ulozylam tu i owdzie kawalki pomidorow i calosc posylalam pokruszona feta, starta mozzarella, ziolami, sola i pieprzem. Pieklam az ser sie stopil, a feta delikatnie przypalila na brzegach. przepis znalazlam na jednym z blogow: [URL="http://foodfun.blog.co.uk/2010/04/03/chorizo-and-wild-garlic-tart-8301709/"]Food Fun[/URL]. wiecej informacji na temat czosnku niedzwiedziego [URL="http://palcelizac.blogspot.com/2010/05/wild-wild-garlic.html"]tutaj[/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Tarta z dzikim czosnkiem, chorizo i feta*
Top
Bottom