Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Tarta z fetą i cukinią
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Graz" data-source="post: 64686" data-attributes="member: 214"><p>TARTA Z FETĄ I CUKINIĄ</p><p></p><p>Kruche ciasto z ELLE:</p><p>25 dkg mąki (półtorej szkalnki)</p><p>12,5 dkg masła (ok. pół kostki)</p><p>3 kostki cukru</p><p>szczypta soli</p><p>4 łyżki wody</p><p></p><p>Roztopić 4 łyzki wody, masło, cukier i sól. Gdy wystygnie wsypac mąkę i mieszac az kulka odlepi się od ścian garnka. (Ja robiłam mikserem i tez ok)</p><p>Wykorzystać od razu - włozyc do formy.</p><p>Komentarz: Fantastyczne ciasto do tart słodkich i słonych. Pamietaj o zasadzie: połowa tłuszczu w stosunku do mąki (30 dkg mąki - 15 masła)</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p></p><p>2 cukinie</p><p>1 cebula</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>125 g fety</p><p>3 jajka,</p><p>5 dag parmezanu</p><p>kminek</p><p>klika listków mięty</p><p></p><p>Cukinię (nalezy zostawic około 1/3 do dekoracji) utrzeć na grubej tarce, a następnie zasypać je solą. Potem odsączyć z soku, który się tam zgromadzi. Cebulę i czosnek dusić chwilę na oliwie, poczym dodać odsączoną cukinię. Dusić do miękkkości (około 10 minut). Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Przy przyprawianiu farszu należy pamiętać, że feta jest naturalnie bardzo słona. Do wymieszanej masy dodajemy uduszone warzywa.</p><p></p><p>Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, a następnie wstawić do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wylewamy nań farsz i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Pozostałą cukinię kroimy w plastry i na okolo 5 minut przed końcem pieczenia dekorujemy nimi wierzch tarty.</p><p></p><p></p><p>Oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje i dodałam suszone pomidory.</p><p></p><p>Graz</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Graz, post: 64686, member: 214"] TARTA Z FETĄ I CUKINIĄ Kruche ciasto z ELLE: 25 dkg mąki (półtorej szkalnki) 12,5 dkg masła (ok. pół kostki) 3 kostki cukru szczypta soli 4 łyżki wody Roztopić 4 łyzki wody, masło, cukier i sól. Gdy wystygnie wsypac mąkę i mieszac az kulka odlepi się od ścian garnka. (Ja robiłam mikserem i tez ok) Wykorzystać od razu - włozyc do formy. Komentarz: Fantastyczne ciasto do tart słodkich i słonych. Pamietaj o zasadzie: połowa tłuszczu w stosunku do mąki (30 dkg mąki - 15 masła) Nadzienie: 2 cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 125 g fety 3 jajka, 5 dag parmezanu kminek klika listków mięty Cukinię (nalezy zostawic około 1/3 do dekoracji) utrzeć na grubej tarce, a następnie zasypać je solą. Potem odsączyć z soku, który się tam zgromadzi. Cebulę i czosnek dusić chwilę na oliwie, poczym dodać odsączoną cukinię. Dusić do miękkkości (około 10 minut). Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Przy przyprawianiu farszu należy pamiętać, że feta jest naturalnie bardzo słona. Do wymieszanej masy dodajemy uduszone warzywa. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, a następnie wstawić do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wylewamy nań farsz i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Pozostałą cukinię kroimy w plastry i na okolo 5 minut przed końcem pieczenia dekorujemy nimi wierzch tarty. Oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje i dodałam suszone pomidory. Graz [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Tarta z fetą i cukinią
Top
Bottom