Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z gruszkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bajaderka" data-source="post: 83769" data-attributes="member: 30"><p><strong>Tarta z gruszkami</strong></p><p></p><p>6 polowek gruszkowych z puszki, odsaczonych i dobrze wysuszonych papierowym recznikiem</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>1/2 szklanki cukru pudru</p><p>1/4 szklanki zblanszowanych migdalow</p><p>125g masla o temperaturze pokojowej</p><p>1 duze zoltko</p><p>szczypta soli </p><p>1 1/4 szklanki maki</p><p></p><p>Puder i migdaly zmikoswac w malakserze az migdaly beda drobniutko zmielone, dodac maslo - wymieszac, dodac zoltko - wymieszac, wsypac make i zmiksowac az zacznie tworzyc sie jednolita masa. Zawinac ciasto w folie i schodzic w lodowce przez kilka godzin.</p><p> </p><p>Krem migdalowy</p><p></p><p>2/3 szklanki zblanszowanych migdalow</p><p>1 lyzka maki</p><p>7 lyzek cukru</p><p>80g (6 lyzek) miekkiego masla</p><p>1 duze jajko</p><p> </p><p>Drobniutko zmielic migdaly wymieszane z maka w malakserze, dodac cukier, maslo i jajko - dobrze wymieszac na gladka mase. Przelozyc do miseczki i schlodzic.</p><p></p><p>Piekarnik 190 st.C. Ciasto wywalkowac w krazek, wylozyc nim forme do tarty (23cm), wyrownac brzegi (powinne byc troche grubsze niz spod), nakluc widelcem i wlozyc do zamrazarki na okolo 10 minut aby stezalo.</p><p></p><p>Na ciasto wylozyc arkusz folii aluminiowej, wypelnic ciezarkami (sucha fasola, ryzem) i piec okolo 20 minut. Zdjac folie z ciezarkami i dopiec ciasto az spod sie lekko zrumieni. Wyjac, wystudzic. </p><p>Obnizyc temperature piekarnika do 180 st.C. Rozsmarowac krem migdalowy na przestudzonym spodzie. Gruszki pokroic na plasterki i ulozyc rownomiernie na kremie.</p><p>Piec az ladnie sie zrumieni, okolo 40-50 minut. Wystudzic na drucianej siateczce. Mozna posypac cukrem pudrem.</p><p> </p><p>Uzywajac swiezych gruszek: </p><p></p><p>Zagotowac litr wody ze szklanka cukru i 1 lyzka soku cytrynowego. Gotowac az cukier calkowice sie rozpusci. Wlozyc polowki obranych gruszek bez gniazd nasiennych i gotowac az beda mieciutkie - okolo 15 minut. Wystudzic w syropie - dalej jak powyzej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bajaderka, post: 83769, member: 30"] [B]Tarta z gruszkami[/B] 6 polowek gruszkowych z puszki, odsaczonych i dobrze wysuszonych papierowym recznikiem Ciasto: 1/2 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki zblanszowanych migdalow 125g masla o temperaturze pokojowej 1 duze zoltko szczypta soli 1 1/4 szklanki maki Puder i migdaly zmikoswac w malakserze az migdaly beda drobniutko zmielone, dodac maslo - wymieszac, dodac zoltko - wymieszac, wsypac make i zmiksowac az zacznie tworzyc sie jednolita masa. Zawinac ciasto w folie i schodzic w lodowce przez kilka godzin. Krem migdalowy 2/3 szklanki zblanszowanych migdalow 1 lyzka maki 7 lyzek cukru 80g (6 lyzek) miekkiego masla 1 duze jajko Drobniutko zmielic migdaly wymieszane z maka w malakserze, dodac cukier, maslo i jajko - dobrze wymieszac na gladka mase. Przelozyc do miseczki i schlodzic. Piekarnik 190 st.C. Ciasto wywalkowac w krazek, wylozyc nim forme do tarty (23cm), wyrownac brzegi (powinne byc troche grubsze niz spod), nakluc widelcem i wlozyc do zamrazarki na okolo 10 minut aby stezalo. Na ciasto wylozyc arkusz folii aluminiowej, wypelnic ciezarkami (sucha fasola, ryzem) i piec okolo 20 minut. Zdjac folie z ciezarkami i dopiec ciasto az spod sie lekko zrumieni. Wyjac, wystudzic. Obnizyc temperature piekarnika do 180 st.C. Rozsmarowac krem migdalowy na przestudzonym spodzie. Gruszki pokroic na plasterki i ulozyc rownomiernie na kremie. Piec az ladnie sie zrumieni, okolo 40-50 minut. Wystudzic na drucianej siateczce. Mozna posypac cukrem pudrem. Uzywajac swiezych gruszek: Zagotowac litr wody ze szklanka cukru i 1 lyzka soku cytrynowego. Gotowac az cukier calkowice sie rozpusci. Wlozyc polowki obranych gruszek bez gniazd nasiennych i gotowac az beda mieciutkie - okolo 15 minut. Wystudzic w syropie - dalej jak powyzej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z gruszkami
Top
Bottom