- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Tarta pachnąca jesienią z chrupiącym wierzchem
Ciasto na spód identyczne jak tutaj,pieczenie też takie samo:
http://cincin.cc/index.php?showtopic=10006
Na nadzienie:
-4 spore kwaśne jabłka pokrojone na plasterki
Na kruszonkę
-1/2 szklanki mąki
-10 dkg migdałów rozdrobnionych na nieduże kawałki
-1/4 szklanki cukru pudru
-1/3 kostki masła-ok.65 dkg
-1/2 łyzeczki cynamonu
Składniki kruszonki rozetrzeć szybko na drobne okruszki,jeśli będzie zbyt
sucha można dodać jeszcze kawałeczek masła albo skropić wodą,jeśli będzie
zbyt wilgotna dosypac mąki-robiłam ją na oko,a że było dość późno to nie
pamiętam dokłądnie ilości
Na podpieczony spód wyłozyć plasterki jabłek i posypać je kruszonką.Piec
tartę w 200 stopniach przez ok.15 minut lub aż kruszonka się zrumieni.

Ciasto na spód identyczne jak tutaj,pieczenie też takie samo:
http://cincin.cc/index.php?showtopic=10006
Na nadzienie:
-4 spore kwaśne jabłka pokrojone na plasterki
Na kruszonkę
-1/2 szklanki mąki
-10 dkg migdałów rozdrobnionych na nieduże kawałki
-1/4 szklanki cukru pudru
-1/3 kostki masła-ok.65 dkg
-1/2 łyzeczki cynamonu
Składniki kruszonki rozetrzeć szybko na drobne okruszki,jeśli będzie zbyt
sucha można dodać jeszcze kawałeczek masła albo skropić wodą,jeśli będzie
zbyt wilgotna dosypac mąki-robiłam ją na oko,a że było dość późno to nie
pamiętam dokłądnie ilości

Na podpieczony spód wyłozyć plasterki jabłek i posypać je kruszonką.Piec
tartę w 200 stopniach przez ok.15 minut lub aż kruszonka się zrumieni.

