Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z jabłkami i sosem toffi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yuna" data-source="post: 367102" data-attributes="member: 1092"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Tarteletki i tarty&quot; S. Banbery</p><p></p><p>Aby przygotować tartę dla 6 osób potrzeba:</p><p></p><p> na ciasto: </p><p>125 g mąki pszennej</p><p>75 g zimnego masła pokrojonego w kawałeczki</p><p>zimna woda</p><p> sól</p><p></p><p>na nadzienie: </p><p>1,5 kg obranych jabłek (antonówki lub szara reneta) </p><p> 1 łyżeczka soku z cytryny</p><p>50 g masła</p><p>100 g cukru pudru</p><p>200 g cukru kryształu</p><p>90 ml zimnej wody</p><p>150 ml śmietany kremówki</p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p>foremka 22 cm</p><p>Wykonanie:</p><p>Mąkę, sól, masło zmiksować w malakserze. Ciasto przełożyć do miski, dodać powoli zimną wodę, Zagnieść. Ciasto rozwałkować na kształt koła i przełożyć do formy. Schłodzic w lodówce około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do tmp. 190 C. Na ciasto ułożyć pergamin i wypełnić go grochem albo fasolą. Ciasto podpiec przez 10 minut z pergaminem, po tym czasie usunąć fasolę. Ciasto piec jeszcze 5 minut. Kiedy ciasto się piecze pokroić 4 jabłka w ósemki.Skropić je sokiem z cytryny. Na patelni (lub w rondelku o grubym dnie) stopić masło, smażyć na nim jabłka (muszą lekko zbrązowieć). Ostudzić. Pozostałe jabłka pokroić w plasterki. wrzucić do garnka, wsypać cukier puder i gotować około 20-30 minut aż zmiękną. Jabłka przełożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu umieścić ósemki jabłek. Ciasto piec jeszcze przez 30 minut. Do rondelka wsypać cukier kryształ i wlać wodę. Zagotować aż powstanie karmel. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając dodać śmietanę. Ciasto wyjąć z piekarnika, polać sosem. Schładzać przez godzinę. </p><p>Można podawać posypaną cukrem pudrem lub jak sugeruje autorka z gęstą śmietaną.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yuna, post: 367102, member: 1092"] Przepis pochodzi z książki "Tarteletki i tarty" S. Banbery Aby przygotować tartę dla 6 osób potrzeba: na ciasto: 125 g mąki pszennej 75 g zimnego masła pokrojonego w kawałeczki zimna woda sól na nadzienie: 1,5 kg obranych jabłek (antonówki lub szara reneta) 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła 100 g cukru pudru 200 g cukru kryształu 90 ml zimnej wody 150 ml śmietany kremówki cukier puder do posypania foremka 22 cm Wykonanie: Mąkę, sól, masło zmiksować w malakserze. Ciasto przełożyć do miski, dodać powoli zimną wodę, Zagnieść. Ciasto rozwałkować na kształt koła i przełożyć do formy. Schłodzic w lodówce około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do tmp. 190 C. Na ciasto ułożyć pergamin i wypełnić go grochem albo fasolą. Ciasto podpiec przez 10 minut z pergaminem, po tym czasie usunąć fasolę. Ciasto piec jeszcze 5 minut. Kiedy ciasto się piecze pokroić 4 jabłka w ósemki.Skropić je sokiem z cytryny. Na patelni (lub w rondelku o grubym dnie) stopić masło, smażyć na nim jabłka (muszą lekko zbrązowieć). Ostudzić. Pozostałe jabłka pokroić w plasterki. wrzucić do garnka, wsypać cukier puder i gotować około 20-30 minut aż zmiękną. Jabłka przełożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu umieścić ósemki jabłek. Ciasto piec jeszcze przez 30 minut. Do rondelka wsypać cukier kryształ i wlać wodę. Zagotować aż powstanie karmel. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając dodać śmietanę. Ciasto wyjąć z piekarnika, polać sosem. Schładzać przez godzinę. Można podawać posypaną cukrem pudrem lub jak sugeruje autorka z gęstą śmietaną. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z jabłkami i sosem toffi
Top
Bottom