Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z karmelizowanymi orzechami włoskimi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ajaj" data-source="post: 1243197" data-attributes="member: 10861"><p>[ATTACH=full]70335[/ATTACH]</p><p> </p><p>Na ciasto</p><p> 220 g maki pszennej</p><p> 110 g zimnego masla</p><p> 50 g cukru pudru</p><p> 1 zoltko</p><p> szczypta soli</p><p>Maslo pokroic na male kawaleczki. Wrzucic do maki i reszty skladnikow. Zagniesc ciasto, tylko do polaczenia sie skladnikow. Schlodzic w lodowce, okolo 30 minut. Piekarnik nagrzac do 170°C. Forme do tarty wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem. Na ciescie polozyc papier do pieczenia i wysypac fasole lub groch. ( Ja wysypalam suchy ryz i tez bylo O.K.) Piec okolo 10 minut. </p><p></p><p>Skladniki na nadzienie:</p><p> 100 g masla</p><p> 140 g miodu</p><p> 100 g serka mascarpone</p><p> 2 lyzki ciemnego rumu</p><p> 300 g orzechow wloskich</p><p> 120 g cukru</p><p> 8 g cukru waniliowego</p><p> 5 zoltek</p><p> Do garnuszka wlozyc maslo, miod, serek mascarpone i rum. Podgrzac, ale nie zagotowac. Dodac lekko rozbite zoltka i dobrze wymieszac. Dodac cukry i orzechy wloskie.Wymieszac, tak aby wszystkie orzechy byly pokryte plynem. Wylac na podpieczony spod. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec okolo 40 minut. </p><p></p><p>Robilam ja na tegoroczne swieta B.N. Tak jak opisywala autorka tarta byla faktycznie bardzo krucha i dobra. Myslalam, ze bedzie twarda ale byla super. W sam raz. W dodatku na drugi a nawet trzeci dzien byla jeszcze lepsza. Jadlam ja sama dlatego zeszlo mi trzy dni. W moim domu nie przepadaja za orzechami. Ale ja musialam ja zrobic. Oczywiscie bede ja powtarzac. Przepis znalazlam tutaj <a href="http://niesamowitesmaki.blox.pl/2011/02/Karamelisierte-Walnusstarte-tarta-z.html" target="_blank">http://niesamowitesmaki.blox.pl/2011/02/Ka...te-tarta-z.html</a></p><p></p><p>Zdiecie troche ciemne ale ja przewaznie pieke pod wieczor i zaraz robie zdiecia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ajaj, post: 1243197, member: 10861"] [ATTACH=full]70335[/ATTACH] Na ciasto 220 g maki pszennej 110 g zimnego masla 50 g cukru pudru 1 zoltko szczypta soli Maslo pokroic na male kawaleczki. Wrzucic do maki i reszty skladnikow. Zagniesc ciasto, tylko do polaczenia sie skladnikow. Schlodzic w lodowce, okolo 30 minut. Piekarnik nagrzac do 170°C. Forme do tarty wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem. Na ciescie polozyc papier do pieczenia i wysypac fasole lub groch. ( Ja wysypalam suchy ryz i tez bylo O.K.) Piec okolo 10 minut. Skladniki na nadzienie: 100 g masla 140 g miodu 100 g serka mascarpone 2 lyzki ciemnego rumu 300 g orzechow wloskich 120 g cukru 8 g cukru waniliowego 5 zoltek Do garnuszka wlozyc maslo, miod, serek mascarpone i rum. Podgrzac, ale nie zagotowac. Dodac lekko rozbite zoltka i dobrze wymieszac. Dodac cukry i orzechy wloskie.Wymieszac, tak aby wszystkie orzechy byly pokryte plynem. Wylac na podpieczony spod. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec okolo 40 minut. Robilam ja na tegoroczne swieta B.N. Tak jak opisywala autorka tarta byla faktycznie bardzo krucha i dobra. Myslalam, ze bedzie twarda ale byla super. W sam raz. W dodatku na drugi a nawet trzeci dzien byla jeszcze lepsza. Jadlam ja sama dlatego zeszlo mi trzy dni. W moim domu nie przepadaja za orzechami. Ale ja musialam ja zrobic. Oczywiscie bede ja powtarzac. Przepis znalazlam tutaj [URL="http://niesamowitesmaki.blox.pl/2011/02/Karamelisierte-Walnusstarte-tarta-z.html"]http://niesamowitesmaki.blox.pl/2011/02/Ka...te-tarta-z.html[/URL] Zdiecie troche ciemne ale ja przewaznie pieke pod wieczor i zaraz robie zdiecia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z karmelizowanymi orzechami włoskimi
Top
Bottom