- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0

Spód:
- 60g mąki pszennej
- 140 g mąki razowej
- 1 łyżeczka soli
- 60g masła
- 100g serka twarogowego (użyłam serka homogenizowanego)
- 1 łyżka wody (opcjonalnie, w razie potrzeby)
Masa jajeczna:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wypełnienie:
- ok. 250g mięsa z kurczaka (użyłam mięsa z udek, bez skóry)
- 2-3 pomidory
- 2 średnie cebule
- 1 kulka mozzarelli
Sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę pszenną i mąki razoweą, przesiać do miski z solą. Masło pokroić na małe kawałki i rozetrzeć z mąką. Po dodaniu serka, szybko zagnieść- jeśli ciasto nie jest wystarczająco wilgotne, dodać łyżkę wody. Gotową masę schłodzić w lodówce przez 30min.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać delikatnie mąką. Ciasto rozwałkować na odpowiadający wielkości formy rozmiar, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10min.
Kurczaka pokroić w drobne kawałki i szybko podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Po chwili dodać posiekaną cebulę i trzymać na ogniu jeszcze kilka minut. W międzyczasie pomidory pokroić w plastry. Po wyciągnięciu podpieczonego ciasta, wyłożyć na niego farsz kurczakowo-cebulowy. Jaja, mleko, sól i pieprz rozkłócić w misce i zalać nimi nadzienie. Na wierzch rozłożyć pokrojone pomidory, a kulkę mozzarelli rozrywać w palcach na mniejsze kawałki i ułożyć je w dowolnych miejscach. Tak przygotowaną tartę zapiekać 25-35min, przed podaniem odczekać ok. 5min, aby masa chwilę odpoczęła.
Smacznego!
