Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Tarta z nadzieniem z grzybów leśnych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jotka" data-source="post: 55709" data-attributes="member: 12"><p>Ciasto opracowane wg przepisu z książki Le cordon bleu &#8222;Tarty i inne wypieki&#8221;</p><p></p><p>Ciasto: </p><p>20 dag mąki</p><p>10 dag masła</p><p>1 jajko</p><p>2-3 łyżeczki wody</p><p>duża szczypta soli</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>15 dag kurek</p><p>15 dag kozaczków</p><p>1 mała cebula</p><p>2 jajka</p><p>100 ml gęstej kwaśnej śmietany 22%</p><p>1 łyżka masła</p><p>natka pietruszki, dymka lub szczypiorek</p><p>kilka ziaren zielonego pieprzu</p><p>biały pieprz, sól</p><p></p><p>Te proporcje wystarczają na wykonanie 2 tart o średnicy 22 cm. Jeśli robimy tylko 1 tartę (a proporcje nadzienia w tym przepisie wystarczają na 1 tartę), dzielimy ciasto na pół i jedną część zamrażamy.</p><p>Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Roztrzepać jajko z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę. </p><p>Kule podzielić na pół, każdą połówkę owinąć w folię, jedną część włożyć do zamrażarki (będzie na kiedy indziej), drugą część włożyć do lodówki na &frac12; godziny.</p><p>Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.</p><p>Grzyby oczyścić, wypłukać (nie moczyć), pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni łyżkę masła, wrzucić grzyby, smażyć ok. 5 – 10 minut, aż wyparuje sok, który grzyby po chwili smażenia puściły.</p><p>Dodać posiekaną w kostkę cebulę, całe ziarna zielonego pieprzu, wymieszać, smażyć razem chwilę, potem odstawić patelnię z ognia. Nadzienie winno przestygnąć.</p><p>Wyjąć ciasto z lodówki. </p><p>Formę na tartę cienko wysmarować masłem.</p><p>Stolnicę posypać leciutko mąką, rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Zwinąć ciasto na wałek, po czym przenieść go w ten sposób na formę, wylepić brzegi, cały czas jak najmniej dotykając ciasta rękami (to nam zagwarantuje kruchość tarty). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut, żeby ciasto oziębić.</p><p>Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, włożyć tartę, piec ok. 20-25 minut.</p><p>Jajka roztrzepać widelcem.</p><p>Wyjąć tartę z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut. To zapobiegnie zakalcowi, kiedy włoży się nadzienie, będzie taka warstewka ochronna.</p><p>Do pozostałych roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i biały pieprz.</p><p>Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć grzybowe nadzienie, zalać śmietaną z jajkami.</p><p>Włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż nadzienie się zetnie.</p><p>Podawać na gorąco, ale równie dobra jest również na zimno (nawet na drugi dzień ciasto będzie miękkie, ale już nie chrupiące).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jotka, post: 55709, member: 12"] Ciasto opracowane wg przepisu z książki Le cordon bleu „Tarty i inne wypieki” Ciasto: 20 dag mąki 10 dag masła 1 jajko 2-3 łyżeczki wody duża szczypta soli Nadzienie: 15 dag kurek 15 dag kozaczków 1 mała cebula 2 jajka 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 22% 1 łyżka masła natka pietruszki, dymka lub szczypiorek kilka ziaren zielonego pieprzu biały pieprz, sól Te proporcje wystarczają na wykonanie 2 tart o średnicy 22 cm. Jeśli robimy tylko 1 tartę (a proporcje nadzienia w tym przepisie wystarczają na 1 tartę), dzielimy ciasto na pół i jedną część zamrażamy. Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Roztrzepać jajko z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę. Kule podzielić na pół, każdą połówkę owinąć w folię, jedną część włożyć do zamrażarki (będzie na kiedy indziej), drugą część włożyć do lodówki na ½ godziny. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie. Grzyby oczyścić, wypłukać (nie moczyć), pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni łyżkę masła, wrzucić grzyby, smażyć ok. 5 – 10 minut, aż wyparuje sok, który grzyby po chwili smażenia puściły. Dodać posiekaną w kostkę cebulę, całe ziarna zielonego pieprzu, wymieszać, smażyć razem chwilę, potem odstawić patelnię z ognia. Nadzienie winno przestygnąć. Wyjąć ciasto z lodówki. Formę na tartę cienko wysmarować masłem. Stolnicę posypać leciutko mąką, rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Zwinąć ciasto na wałek, po czym przenieść go w ten sposób na formę, wylepić brzegi, cały czas jak najmniej dotykając ciasta rękami (to nam zagwarantuje kruchość tarty). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut, żeby ciasto oziębić. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, włożyć tartę, piec ok. 20-25 minut. Jajka roztrzepać widelcem. Wyjąć tartę z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut. To zapobiegnie zakalcowi, kiedy włoży się nadzienie, będzie taka warstewka ochronna. Do pozostałych roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i biały pieprz. Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć grzybowe nadzienie, zalać śmietaną z jajkami. Włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż nadzienie się zetnie. Podawać na gorąco, ale równie dobra jest również na zimno (nawet na drugi dzień ciasto będzie miękkie, ale już nie chrupiące). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Tarta z nadzieniem z grzybów leśnych
Top
Bottom