Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Tarta z pieczarkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="abbra" data-source="post: 830392" data-attributes="member: 8082"><p>Przepis znalazłam na blogu Negreski - w oryginale jest to <strong><a href="http://prowincjalnawioska.blox.pl/2007/10/Tarta-z-grzybami-lesnymi.html" target="_blank">tarta z leśnymi grzybami</a></strong> .</p><p></p><p>Składniki [ piekłam w formie o średnicy 27 cm ] :</p><p><u>ciasto :</u></p><p> * 200 g mąki</p><p> * 100 g masła</p><p> * 1 jajko</p><p> * 2-3 łyżeczki wody</p><p> * duża szczypta soli</p><p></p><p><u>nadzienie :</u></p><p> * 300 g pieczarek</p><p> * 1 mała cebula</p><p> * 2 jajka</p><p> * 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 22% [ użyłam śmietanki 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18% - pół na pół ]</p><p> * 1 łyżka masła</p><p> * biały pieprz , sól [ użyłam czarnego pieprzu ]</p><p> * natka pietruszki , dymka lub szczypiorek [nie dałam , bo zapomniałam o szczypiorku w lodówce]</p><p></p><p></p><p> Przygotować ciasto - przesiać mąkę z solą na blat , dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać nożem, aż z masła i mąki zrobią się grudki. Dodać jajko roztrzepane z wodą, wymieszać, szybko zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Włożyć ją do lodówki na pół godziny.</p><p></p><p> W tym czasie obrać pieczarki , opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć przez około 5-10 minut, aż odparuje sok puszczony przez grzyby. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem, zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić .</p><p> Formę na tartę posmarować cienko masłem. Ciasto wyjąć z lodówki , rozwałkować cienko [na 3 mm] na koło wielkości formy do tarty. Rozwałkowany placek przenieść na wałku do formy, wylepić brzegi, jak najmniej dotykając ciasta rękami [ to zagwarantuje kruchość ciasta ] . Odciąć wystające za brzegi formy ciasto. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut. </p><p></p><p> Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20 minut. Jajka roztrzepać widelcem. Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut. </p><p> Do pozostałych roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć nadzienie grzybowe i zalać śmietaną z jajkami. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut - do czasu, aż nadzienie się zetnie. </p><p></p><p> Podawać na gorąco. </p><p></p><p> <span style="color: #000080"> Negresca robiła swoją tartę w formie o średnicy 22 cm - i użyła tylko połowy ciasta [ drugą połowę można zamrozić ] . Moja forma jest większa - 27-centymetrowa, więc użyłam prawie całego ciasta - została mi kulka wielkości sporej mandarynki.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="abbra, post: 830392, member: 8082"] Przepis znalazłam na blogu Negreski - w oryginale jest to [B][URL="http://prowincjalnawioska.blox.pl/2007/10/Tarta-z-grzybami-lesnymi.html"]tarta z leśnymi grzybami[/URL][/B] . Składniki [ piekłam w formie o średnicy 27 cm ] : [U]ciasto :[/U] * 200 g mąki * 100 g masła * 1 jajko * 2-3 łyżeczki wody * duża szczypta soli [U]nadzienie :[/U] * 300 g pieczarek * 1 mała cebula * 2 jajka * 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 22% [ użyłam śmietanki 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18% - pół na pół ] * 1 łyżka masła * biały pieprz , sól [ użyłam czarnego pieprzu ] * natka pietruszki , dymka lub szczypiorek [nie dałam , bo zapomniałam o szczypiorku w lodówce] Przygotować ciasto - przesiać mąkę z solą na blat , dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać nożem, aż z masła i mąki zrobią się grudki. Dodać jajko roztrzepane z wodą, wymieszać, szybko zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Włożyć ją do lodówki na pół godziny. W tym czasie obrać pieczarki , opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć przez około 5-10 minut, aż odparuje sok puszczony przez grzyby. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem, zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić . Formę na tartę posmarować cienko masłem. Ciasto wyjąć z lodówki , rozwałkować cienko [na 3 mm] na koło wielkości formy do tarty. Rozwałkowany placek przenieść na wałku do formy, wylepić brzegi, jak najmniej dotykając ciasta rękami [ to zagwarantuje kruchość ciasta ] . Odciąć wystające za brzegi formy ciasto. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20 minut. Jajka roztrzepać widelcem. Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut. Do pozostałych roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć nadzienie grzybowe i zalać śmietaną z jajkami. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut - do czasu, aż nadzienie się zetnie. Podawać na gorąco. [COLOR=#000080] Negresca robiła swoją tartę w formie o średnicy 22 cm - i użyła tylko połowy ciasta [ drugą połowę można zamrozić ] . Moja forma jest większa - 27-centymetrowa, więc użyłam prawie całego ciasta - została mi kulka wielkości sporej mandarynki.[/COLOR] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Tarta z pieczarkami
Bottom