Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
tarta z porami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="weerka" data-source="post: 935345" data-attributes="member: 15547"><p>(wpisuje tutaj ,bo tylko tu znalazłam przepisy na tarty niedeserowe)</p><p></p><p>Ciasto ( ilość na blachę prostokątną 22-30 cm)</p><p></p><p>kostka masła (200g) najlepiej z lodówki</p><p>2 szklanki maki (ok 400g)</p><p>1 jajko</p><p>szczypta soli</p><p>2-3 łyżeczki bardzo zimnej wody</p><p></p><p>1.Mąkę posiakać z maslem za pomoca noża,dodać jajko i wodę,szybko zarobic tylko po to zeby sie składniki połaczyły i do lodowy na 30 min.</p><p>2. Ciasto rozlepić na blaszce razem z brzegami-dobrze żeby brzegi byly troche grubsze - i nakłuc widelcem 3.Podpiec 15-20 min w 200-220.</p><p>4.Na podpieczony spod nałożyć farsz ,zalać zalewą i zapiec.</p><p></p><p>Farsz:</p><p>3-4 duże pory ( jeśli opcja + mięso to 2-3 sztuki) tylko jasne części (ew.ciut zielonego dla koloru)</p><p>1 łyżka masła (do podsmażenia samych porów)</p><p>ewentualnie ok.pól kilo chudego boczku(może być trochę boczku i trochę szynki,może być sam boczek/sama szynka)</p><p>łyżka ziół jakie kto lubi (u mnie suszone prowansalskie) </p><p>pieprz</p><p>sol -przy mięsie ostrożnie z solą</p><p></p><p>1.Jeśli wersja same pory to: pokrojone w talarki pory poddusić na maśle,żeby się zeszkliły dodać zioła,sol,pieprz.</p><p></p><p>1.Jeśli wersja z miesem to: najpierw mieso pokroic w kostkę,podsmazyc.</p><p>2.Dodac pory pokrojone w talarki,chwilę poddusic całośc,dodac ziola ,pieprz,sol.</p><p>3.Wyłożyć na podpieczony spod.</p><p></p><p>Zalewa:</p><p>dwa kubki śmietanki 12-18%</p><p>4 jajka</p><p>szczypta soli</p><p>1.Wszystkie składniki wymieszać ,wylać na farsz.</p><p></p><p>Całość zapiec ok. 15-20 minut w 220 stopniach.</p><p>Smaczne i na zimno i na gorąco.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="weerka, post: 935345, member: 15547"] (wpisuje tutaj ,bo tylko tu znalazłam przepisy na tarty niedeserowe) Ciasto ( ilość na blachę prostokątną 22-30 cm) kostka masła (200g) najlepiej z lodówki 2 szklanki maki (ok 400g) 1 jajko szczypta soli 2-3 łyżeczki bardzo zimnej wody 1.Mąkę posiakać z maslem za pomoca noża,dodać jajko i wodę,szybko zarobic tylko po to zeby sie składniki połaczyły i do lodowy na 30 min. 2. Ciasto rozlepić na blaszce razem z brzegami-dobrze żeby brzegi byly troche grubsze - i nakłuc widelcem 3.Podpiec 15-20 min w 200-220. 4.Na podpieczony spod nałożyć farsz ,zalać zalewą i zapiec. Farsz: 3-4 duże pory ( jeśli opcja + mięso to 2-3 sztuki) tylko jasne części (ew.ciut zielonego dla koloru) 1 łyżka masła (do podsmażenia samych porów) ewentualnie ok.pól kilo chudego boczku(może być trochę boczku i trochę szynki,może być sam boczek/sama szynka) łyżka ziół jakie kto lubi (u mnie suszone prowansalskie) pieprz sol -przy mięsie ostrożnie z solą 1.Jeśli wersja same pory to: pokrojone w talarki pory poddusić na maśle,żeby się zeszkliły dodać zioła,sol,pieprz. 1.Jeśli wersja z miesem to: najpierw mieso pokroic w kostkę,podsmazyc. 2.Dodac pory pokrojone w talarki,chwilę poddusic całośc,dodac ziola ,pieprz,sol. 3.Wyłożyć na podpieczony spod. Zalewa: dwa kubki śmietanki 12-18% 4 jajka szczypta soli 1.Wszystkie składniki wymieszać ,wylać na farsz. Całość zapiec ok. 15-20 minut w 220 stopniach. Smaczne i na zimno i na gorąco. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
tarta z porami
Top
Bottom